Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Строителните химери на "ГМ Строй" се разпродават

Капан за наивници , или как фалитът може да бъде полезен за фалиращия?

Погромите от  химерите, опаковани  в лъскава реклама и лансирани от някои строителни предприемачи у нас, не могат да бъдат разчистени с години.  Такъв е и случая с бургаската  строителна компания "ГМ Строй" ООД. Дружеството, чиито последни собственици (според информационната система „Дакси“) са  Николай Мушков и Петко Григоров, се прослави с емблематичния градеж на единствения небостъргач в Бургас. Примамливите им обещания замаяха главата на стотици наивници, но преди пет години фирмата бе обявена в несъстоятелност - заради натрупани дългове. А на 4 август недовършените им начинания отново бяха предложени на публична продан.

 

От дълго време насам синдикът Владимир Вакрилов се опитва да попълни масата на несъстоятелността на потъналата в дългове фирма. Преди две години той обяви за продажба

152 обекта в недовършения комплекс,

намиращ се в бургаския квартал "Меден рудник". Очевидно интересът тогава е бил далеч от задоволителен, тъй като на 4 август той "сложи на тезгяха" 110 от тях - офиси, магазини, гаражи, апартаменти и ателиета, плюс няколко поземлени имоти. Естествено със съответната законова преоценка от 20 на сто.

Продажбата на тези имоти се извършва на основание на одобреното от съда решение на събранието на кредиторите на дружеството и на решенията на Бургаския окръжен съд за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

Със средствата от продажбата трябва да бъде покрита малка част от дълговете на фирмата към банки, подизпълнители, НАП, ВиК Бургас, община Бургас и всички частни лица, успели да осъдят компанията и притежаващи влезли в сила изпълнителни листове.

Уви! Синдикът Вакрилов каза пред в. "БАНКЕРЪ", че отново никой не се е записал за участие в търга, което означава само едно: на следващата сесия всички тези имоти ще поевтинеят с още 10 на сто.

Според решението на бургаския съд от 2015 г., когато започва сагата по несъстоятелността на строителната фирма,

задълженията на "ГМ Строй" ООД са над 11 млн. лева.

Още тогава е било ясно, че сериозната строителна компания си е най-обикновена пирамида. От дейността - 2007-2010 г. - ѝ са пострадали над 100 семейства, подмамени да пазаруват на зелено. Те създават Инициативен комитет на ужилените, който започва собствено разследване по случая.

Според резултатите от това разследване, стотици хора са сключили договори за предварителна покупко-продажба на недвижими имоти в небостъргача  "Медпетрол 5", намиращ се ж. к. "Меден Рудник".

Хората разказаха, че когато са сключвали договорите си, управител на "ГМ Строй" е бил Георги Стоянов Иванов, а формални собственици - Методи Йорданов Бенов и Радостина Стоянова Велкова.

През март 2013 г. за едноличен собственик и управител на дружеството

е "назначена" бабата на Иванов

- Дона Маринова Тодорова, а самата фирма е преобразувана от ООД в ЕООД.

В края на февруари 2014 г. се случва още една трансформация: Дона Тодорова е заличена като собственик на "ГМ строй", фирмата отново става ООД, а собствеността е поделена между 25-годишният (тогава) Петко Григоров Григоров и 48-годишния Николай Христов Мушков, за когото хората от инициативния комитет твърдят, че е... несебърски циганин.

Установено е още, че старите собственици на строителната компания - Георги Стоянов Иванов и Йордан Методиев Бенов, регистрирали фирмата през 2005 г., "изведнъж" са се превърнали в най-крупните кредитори на собственото си отроче, но вече като "прости" физически лица.

Всъщност, словосъчетанието "установено е" звучи доста... литературно. Защото прераждането на Иванов и Бенов е надлежно документирано в решението на Бургаския окръжен съд  от 1 юни 2015 г., което прогласява несъстоятелността на "ГМ строй".

Или казано на юридически жаргон - към молбата на основния кредитор "Прокредит банк", която стартира процедурата по несъстоятелността заради два необслужвани кредита, се присъединяват и предишните собственици на ООД-то. Георги Иванов обявява в съда, че подписал седем договора за заеми с бившето си дружество - общо за 1.085 млн. лв., а Йордан Бенов претендира за 1.611 млн. лв. по девет договора за заеми.

Точно тогава  на "ужилените" им става ясно, че са на път да паднат в традиционния капан на строителните "фараони": пирамидата се обявява в несъстоятелност, а Иванов и Бенов се вписват сред най-големите кредитори. Тоест - продължават да печелят от разпродажбите с цел попълване масата на несъстоятелността. 

А именно  хората, които са финансирали чрез  вноските си описаните  градежи и  са били убедени,  че са пълноправни собственици на имотите, са поставени в положението да доказват, че са такива. Още по това време стана ясно, че когато са плащали вноските си на "ГМ Строй", мераклиите да се сдобият с новопостроени имоти, не са получавали фактури с касови бележки, а... най-обикновени квитанции.

Казано по-просто -

попадат в капана за наивници.

Повечето от тях освен че не са имали достъп до домовете си, за да разберат доколко  те са завършени , така и не могли да получат никакви отговори от новите собственици на фирмата. В същото време са били изненадани (чрез препоръчано писмо) със съобщение, че трябва да платят по 2690 лв. за присъединяване към ел.мрежата на  ЕВН. В него в ултимативен тон им бил наложен изключително кратък срок за плащане на поисканите суми със заплахата, че в противен случай губят  правата върху имотите си.

Хората са били изправени и пред друг  сериозен проблем - на повечето от тях не са им  издадени нотариални актове (за апартаментите в "Медпетрол 5") въпреки  многократните  уверения на строителя, че ще им бъде издаден такъв документ - след вписване на сградата в кадастъра. Притеснението идва най-вече от факта, че  парцелът, върху който е изграден комплексът, е бил заложен като обезпечение по кредит (с договорна ипотека от 25 февруари 2008-а) в полза на другия голям кредитор на строителната фирма - "Прокредит банк" (според документите в съда - на стойност  516 896.41 евро).

Тук е моментът да припомним, че наред с тези, които са плащали жилищата си със собствени средства,  много от семействата са се  подлъгали от обещанията на фирмата ,че могат да ги изплащат като своеобразен кредит към нея.

Шумните реклами,

с които строителното дружество представяше своите лизингови схеми, са накарали много хора коректно да внасят вноските си, а сега  трябва да да доказват, че с тях на практика са кредитирали дружеството, което само е предизвикало фалита си. От инициативния комитет тогава бяха категорични, че този ход е замислен изначално  и настояваха за  намесата на икономическа полиция и прокуратурата.

Сред кредиторите е и Националната агенция по приходите, която фигурира в списъка на чакащите с дължимите й 763 366.94 лева

Самият синдик на дружеството през 2018 г. каза пред в. "БАНКЕРЪ", че неговата работа е да се опита чрез продажбите да събере максимално много средства, с които да попълни масата на несъстоятелността. Той поясни, че част от приходите от продажбата на тези имоти ще бъдат използвани  за довършване на проекта на "ГМ строй" за прословутия 30-етажен  небостъргач, който над десет години не може да получи АКТ 16.

Междувременно все пак кандидат собствениците в него успяха да съберат средства и да изградят трафопост, за да може да бъде осигурено захранването на сградата  с ток. Така един от препъникамъните за въвеждането й в експлоатация беше отстранен.

Общината в Бургас също се ангажира с проблемите на хората. След намесата (и финансирането) от страна на кметството, тук вече е изградена подпорна  стена и паркинг, които бяха задължителни, за да може градежът  да бъде узаконен. Това дава надежди на синдика Вакрилов, че продажбите може и да потръгнат.  

Съвсем друг обаче е въпросът, кой "умник" е подписал разрешението за строеж на база на т. нар. обвързващ проект, при който общината е длъжна да осигури  паркоместата на инак частната сграда? Въпрос, който „БАНКЕРЪ“ зададе  още преди две години, но отговор така и не получи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във