Банкеръ Daily

Екоминистерството:

Строителните дейности в парк "Рила" не отговарят на разпоредбите

Строителните дейности, извършвани на територията на Национален парк "Рила", не отговарят на законовите разпоредби, това е установила проверката на експерти от Министерството на околната среда и водите.

Екоминистърът Емил Димитров съобщи резултатите пред народните представители от ресорната парламентарна комисия. Той допълни, че длъжностните лица, допуснали нарушение, ще бъдат санкционирани.

"Изпълнителят е допуснал нарушение с използването на строителна техника, за която не е получил разрешение от страна на Дирекцията "Национален парк". Това са едни подизпълнители, които са решили, че след като могат да започнат обекта, могат да правят каквото си искат", поясни Димитров.

Спряно е изграждането на нови екопътеки край Седемте рилски езера. Според министъра завършването на проекта зависи от решението на министър-председателя.

Замразена е работата и по друг европейски проект, свързан с изграждането на пункт за планински спасители в Рила.

Министърът на околната среда и водите обаче е категоричен, че и двата проекта трябва да бъдат завършени.

"Смятам, че трябва да има пътеки, трябва да има парапети, трябва да има място, откъдето да се гледа, но в никакъв случай да не се уврежда природата. Смятам, че трябва да има и такъв пункт, където планинските спасители, доброволците да седят и да оказват помощ зиме и лете", изтъкна той.

Миналата седмица Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка каква е причината в Националния парк "Рила" да се работи с тежка строителна техника.

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера.

Преди това екоминистерството съобщи, че изпълнението на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" се прекратява за извършване на проверки на изпълнението му на място.

Ресорният министър издаде заповед до ръководството на Националния парк да преустанови всички дейности по проекта, който е финансиран с европейски средства по оперативната програма "Околна среда". Това се случи по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Директорът на Националния парк "Рила" Красимир Андонов обясни, че става дума за рехабилитация на увреден район, а не за строителство. Основните пътеки трябвало да бъдат покрити с чакъл и било планирано поставянето на прегради от дърво, а причината била, че пътеките са ерозирали заради прекомерния туристически поток. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във