Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строителният министър в търсене на платените пари за "Хемус"

Инспектираме автомагистрала „Хемус“, търсим дадените за нея пари и искаме строежът да се случи, заяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, при проверката на участък 5 при бъдещия пътен възел в близост до ловешкото село Крушуна. 

За този участък „Автомагистрали“ ЕАД е сключила договор за доставка на материали на стойност 97,8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на доставчика. Арх.Комитова обаче не разбира защо са дадени тези пари преди година, след като досега реално са изразходвани едва около 1 млн. лева. За трасето има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но не са проведени отчуждителни процедури. И при това положение до започване на строителството ще се стигне след 1, 2 или 3 години.

Министърът няма конкретен отговор и на въпроса дали ще бъде спазен вече обявеният срок на завършването на целия аутобан – 2024 година. Но желанието на Виолета Комитова е строежът да се случи, защото той е на целия български народ. Спазването на срока е възможно при мобилизация на работата и на всички фирми, с които „Автомагистрали“ е сключила договори и е платила към тях авансово милиони.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев съобщи, че за участъци 4, 5 и 6 от магистралата има изготвени разширени идейни проекти, които са почти равносилни на технически проект. За следващите участъци – 7, 8 и 9, които са преди Търговище, в момента се извършва проектиране. Очаква се идейните проекти да бъдат приети около началото на следващата година.

Колкото до смяната на ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, министър Комитова коментира, че се опитва възпитано да се раздели с него, но Стоян Беличев не желае да напусне досегашния си пост, така че ще работи с него, докато смяната не се реализира. Тя подчерта, че това не пречи на изграждането на „Хемус“ и че регионалното министерство няма да спира нито един строеж.

В отговор на критиките, от държавното дружество заявиха, че от фиксирането на цените на материалите чрез платените авансови вноски за три участъка на аутобана са спестени79 млн. лева, а отчуждаването на терените било в компетенциите на МРРБ и "Пътна инфраструктура".

Междувременно Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали". Решението на магистратите е от 22 юни заради иск на сегашния изпълнителен директор Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов

Facebook logo
Бъдете с нас и във