Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строителната компания „Сиенит" натрупала 12 млн. лева дълг

Една от най-големите строителни фирми в  Пловдив - „Сиенит", чиито участия  в някои от най-сериозните проекти в града  и в околността, особено в сферата на  жилищното и промишленото строителство, вече от близо година е в реален фалит. Въпреки, че  започналото на 18 септември 2018-а производство по несъстоятелност, открито след иск на софийското дружество с ограничена отговорност „Интерметал“  все още не е завършило, имотите на строителната компания вече се разпродават от частни съдебни изпълнители.

Първи такъв опит направи през април частният съдебен изпълнител Тодор Луков .Той  обяви на търг основната база на затъналия в дългове длъжник – сградата  на ул. "инж. Асен Йорданов" № 7.  Очевидно обаче опитът не е бил съвсем успешен, тъй като сега части от имота ще бъдат продавани на 12 август от друг съдебен изпълнител - Петко Илиев. При разпродажбата през пролетта различни обекти от базата бяха  разделени за самостоятелни търгове - административна сграда на три  етажа с обща разгърната застроена площ от  1577 кв.м., отделно четириетажна сграда,  разположена  върху 1180 кв.м., както и склад с площ от 2340 кв.метра.

Първоначално обявените  тръжни цени бяха 80% от направената експертна оценка на имотите: за   триетажната сграда - 971 000 лв., за четириетажната  - 1 459 000 лв.  и 1 218 480 лв за склада. Намерението беше чрез  тези продажби за  близо 4 млн.лв., да бъдат овъзмездени част от кредиторите на закъсалата компания.

Справка в информационната система „Дакси“ показва, че освен ипотеките върху сградите на дружеството,  са наложени и  запори на дружествените дялове на двама от собствениците на строителната компания  - Валентин Кънчев и Пламен Панчев. При това запорите са   както  от банката –кредитор ДСК, така и от „Лизинг България“.

Окончателния списък на кредиторите обаче ще стане известен, след като приключи съдебното дело по несъстоятелността на дружеството. Засега е известно само, че върху имотите е наложена ипотека на  стойност от 3 млн. лв. , но отделно от нея според справка, записана в искова молба на един от кредиторите, фирмата има неплатени данъци към Националната агенция за приходите  в размер на близо 5 милиона лева.

При сегашната продажба (тя предстои на 12 август)  на търг е обявен  един поземлен  имот със застроена площ от 5 787 кв.м. заедно с построените тук  сгради , а именно  триетажната сграда със застроена площ от 633 кв.м. и складовата база с площ от 2340 кв.метра.  Общата цена на двата имота е 2 149 992 лева.

В регистрацията на дружеството с ограничена отговорност  "Сиенит"  присъстват като  съдружници Валентин Кънчев , който има участия в над 50 фирми и е един от  изпълнителните  директори   на "Сиенит холдинг" АД,  освен него - Пламен Панчев , който също участва  в 49 дружества , сред които и в управлението   на „Тракия икономическа зона“, а е  и основен акционер в дружествата от групата на "Сиенит".Съдружници са още   Стефан Денин и адвокатът  Вахрам Ерамян. Дружеството е регистрирано   през 2008-а с капитал от 500 000 лева. Основните му дейности ,както вече бе казано,  са проектиране, архитектура, строителство, търговски сделки, обзавеждане, ремонт, дизайн, инвестиционни и инженерингови дейности.

Проверка в регистрите показва, че "Сиенит" ООД е усвоило 129 млн.лв.  от публични фондове, разпределени в  десет  обществени поръчки за строителство.

 Въпреки това, то отчита само 3811 лева печалба за 2017-а, сочи доклад за дейността на дружеството, от който става ясно, че приходите за периода от  една  година са били близо 3.5 млн. лева.

Фирмата е била запорирана  седем пъти в полза на "Дойче Лизинг България" и  на "ДСК Лизинг" за суми съответно от  350 хиляди и 77 хиляди лева. Срещу нея са  заведени  дванадесет  процедури  по несъстоятелност, от които последната е от тази година. Първото заседание по казуса  беше насрочено през април (на 18 април) по молба на  едноличния търговец "Термогаз Системс-Деля Ангелова" Е,  а като кредитор се присъединява и "Клипер" ЕООД.

Отделно през октомври 2018-а в Окръжния съв в Пловдив е заведена още една искова молба за обявяване на фирмата в несъстоятелност - от софийското дружество "Интерметал" ООД с управител Теодорос Гунаропулос . Резултатът от процедурата  все още не е ясен. Искът е само за 15 хил.лв., но и други контрагенти на дружеството са подали редица молби за възстановяване на дължими средства по фактури, като твърдят, че са доставяли стоки и услуги, а не са  получили  заплащане за тях.

"В резултат на извършеното в хода на изпълнителното производство имуществено проучване, съдебният изпълнител е установил, че дружеството не разполага с налични парични средства по банковите сметки, по които е титуляр, а върху движимото и недвижимото му имущество са наложени множество запори и възбрани от други кредитори. Публичните му задължения към Национална агенция за приходите са в размер 4 928 994.85 лева", пише в заведената  искова молба от "Интерметал".

Инак за собствениците на компанията са разказвани чудеса. Българското издание на „Форбс“ преди години отдели сериозен брой страници на фирмата, като разказа  как „благодарение на двама строителни предприемачи с визионерско мислене“  – инж. Пламен Панчев и инж. Валентин Кънчев,, Пловдив се развива като индустриален лидер в България.

Повече от 20 години двамата привличали  инвеститори, строели  промишлени сгради и менажирали  индустриалните зони. Приказката за възхода на строителите е силно впечатляваща  – как започват с фабрика за преработка на череши, за нуждите на Ferrero Nahrungsund Genussmittel Industri, немския клон на световноизвестната италианска компания за сладки изделия Ferrero. Местната „Агри България“ трябва да доставя български череши за бонбоните Mon Cheri и търси подходяща локация за производствена база. Панчев ги убеждава, че „Сиенит“ ще се справи за 10 месеца и ще отворят халетата за черешовата реколта през юни.

И успяват. Ferrero препоръчва на други компании в Германия, като тръгнат за България, да потърсят „Сиенит“, за да са сигурни, че ще  „ им свършат работа“.  Във всичко това  няма нищо лошо, но когато рекламата  надхвърля сегашната реалност, нещата придобиват съвсем друг привкус.

А на този етап единственото  ясно е, че cтрoитeлнa кoмпaния „Cиeнит” дължи нaд 12 млн. лв., а имуществото й,   което се продава може да покрие  едва ...два милиона?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във