Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Строителната компания „Сиенит“ на крачка от окончателния фалит

Активите на дружеството не могат да покрият и една пета от дърговете му.

Частният съдебен изпълнител Тодор Луков разпродава активи за над 3.4  млн.лв.,които са притежание  на една от най-големите строителни компании в Пловдив – „Сиенит“ ООД . Фирмата е собственост на Валентин Кънчев,на Вахрам Ерамян, на Пламен Панчев и на Стефан Денин. Всички те са участици в десетки дружества, свързани с едноименната холдингова структура. Тя е създадена през 2008 г. с капитал от 500 хил.лева.

Финансовите проблеми на строителните предприемачи от тази пловдивска фирма не са от вчера. А те  бяха сред  най-сериозните играчи на този пазар в района и преди години участваха в някои от най-сериозните проекти в града  и в околността, особено в сферата на  жилищното и промишленото строителство. Ако се съди  от  последния публикуван финансов отчет на фирмата (през 2019 г.) , общите задължения на  дружеството към финансови институции,към доставчици, към персонал, към данъчните структури и към  предприятия от групата „Сиенит“ ,

дълговете й надвишават 20 млн. лева,

а активите й са на стойност 5 .734 млн. лева. Дружествените дялове на нейните собственици отдавна са запорирани.

Още през 2015 г. е бил внесен иск  за обявяване на фирмата в  несъстоятелност от софийската „Микс констръкшън“ ООД, но това дело е прекратено.  Три години по-късно - на  18 септември 2018 г., е започнало ново съдебно производство по несъстоятелност. Според  данните във фирмената партида на дужеството,  процедурата  е открита  след иск на софийското дружество с ограничена отговорност „Интерметал“ ООД , собственост на гръцките граждани Антониос Гиоксас и Теодорос Гунаропулос , които претендират за суми  по неразплатени фактури за малко над 15 хил.лева. 

Разбира се, както в повечето от тези случаи , делото ще „пъпли“ по коридорите на съда още дълго време.  А до окончателното му приключване няма как да станат ясни всички кредитори, които ще се присъединят към него, кои от тях  магистратите ще одобрят и какви суми ще им присъдят.Но докато това  се случи, нищо не пречи на частния съдебен изпълнител – Луков да разпродава имуществото на дружеството, тъй като изпълнителните дела за дълговете му  вече са факт.  

Сега - до 15 декември, съдия изпълнителят  предлага пловдивска

на публична продан осем имота на длъжника „Сиенит“ ООД.

Това на практика е основната база на фирмата.  Най-големият от тях са  складове  на дружеството, чиято  застроена площ е  2340 кв.м., а заедно с това и   39. 495 %  идеални части от  близо 6-те декара  дворно място на фирмата - терен,  върху който  са изградени и административните й сгради.Началната цена, от която ще започне публичната продан е определена в размер на 1 096 632 лева. Това не е първото предлагане на този имот. Преди година той  се е търгувал  с 10% по-скъпо, (ако се съди  по сегашното обявление за продажба). Справка в регистрите за продажбити на частните съдебни изпълнители показва, че преди година, същият склад се е търгувал на цена от 1 218 480 лева.

Подобна преоценка са претърпели и останалите седем имота на изправеното пред фалит дружество.  Те  по документи се водят „търговски имоти“, но на практика са отделни етажи от двете административни сгради на фирмата, разположени върху  същия терен, на който е изграден и склада. Преди година  ОТ те се търгуваха като цели сгради, а днес като самостоятелни обекти в тях. Първата е на три етажна , като два от тях са по 636 кв.м. и се търгуват за по  529 344 лв. всеки, а един е от 305.53 кв.м. и се продава за 254 340 лева. Или общо 1 313 028 лв. за цялата сграда. 

От обявлението става ясно, че тези цени също са намалени с 10 сто от първоначалната оценка на имотите . Такъв е случаят и с втората сграда, която е на четири етажа. Всеки от тях е по 295 кв.метра. Първоначалната тръжна цена на отделените етажи  е по  218 484 лв.за всеки или  873 936 лв общо за цялата сграда.На 12 август миналата година тя  се е търгувала нацяло за 1 459 000 лева.

Казано с думи прости,

Обезценката на  всички тези имоти днес е с близо 600 хил.лева.

Ако проследим документите на изправената пред реален фалит компания, ще се види , че върху сградите на дружеството са наложени множество запори и възбрани от куп  кредитори. Освен ипотека на този имот към „Уникредит Булбанк“ , ( на стойност 3 млн.лв., според справка, записана в искова молба на един от кредиторите), фирмата има  и  неплатени данъци към  НАП в размер на близо 5 милиона лева.

"На мен самия не ми е ясно защо са пуснати на търг от частен съдебен изпълнител. До дни се надявам да разполагам с информация и тогава ще я оповестя", посочи преди време Пламен Панчев, един от собствениците на империята "Сиенит".

Очевидно, обаче надеждите му да спре продажбите са се провалили, щом все пак  днес имотите на компанията отново  се разпродават.

Ако проследим дейността на дружеството през годините, ще стане ясно, че "Сиенит" ООД е усвоило 129 милиона лева от публични фондове, разпределени в 10 обществени поръчки. Въпреки това, то отчита само 3811 лева печалба за 2017 година, сочи доклад за дейността му.Но от документа  става ясно, че приходите за периода от 1 година са били близо 3.5 млн. лева.

Дяловете на съдружниците във във фирмата са били запорирани  7 пъти в полза на "Дойче Лизинг България" и  на "ДСК Лизинг"- за суми от по 350 хиляди и 77 хиляди лева. Справки в съдебните регистри пък показват, че срещу нея  са  заведени 12 процедури по несъстоятелност. Последната е от 2019 година. Тук Взискателят  по нея е "Термогаз Системс-Деля Ангелова" ЕТ, а като кредитор се е присъединил и "Клипер" ЕООД.

Ако се върнем на делото от 2018 г. , образувано по иска на софийското дружество "Интерметал" ООД, ще прочетем следния текст

"В резултат на извършеното в хода на изпълнителното производство имуществено проучване, съдебният изпълнител е установил, че дружеството не разполага с налични парични средства по банковите сметки, по които е титуляр, а върху движимото и недвижимото му имущество са наложени множество запори и възбрани от други кредитори. Публичните му задължения към Национална агенция за приходите са в размер 4 928 994.85 лева", пише в заведена искова молба от "Интерметал".

Интересно е, че  за собствениците на компанията са разказвани чудеса. Българското издание на „Форбс“ преди години отдели сериозен брой страници на фирмата, като разказа  как „благодарение на двама строителни предприемачи с визионерско мислене“  – инж. Пламен Панчев и инж. Валентин Кънчев,, Пловдив се развива като индустриален лидер в България.

Повече от 20 години двамата привличали  инвеститори, строели  промишлени сгради и менажирали  индустриалните зони. Приказката за възхода на строителите е силно впечатляваща  – как започват с фабрика за преработка на череши, за нуждите на Ferrero Nahrungsund Genussmittel Industri, немския клон на световноизвестната италианска компания за сладки изделия Ferrero. Местната „Агри България“ трябва да доставя български череши за бонбоните Mon Cheri и търси подходяща локация за производствена база. Панчев ги убеждава, че „Сиенит“ ще се справи за 10 месеца и ще отворят халетата за черешовата реколта през юни.

И успяват. Ferrero препоръчва и на други компании в Германия, като тръгнат за България, да потърсят „Сиенит“, за да са сигурни, че ще  „ им свършат работа“.  Във всичко това  няма нищо лошо.  Но когато рекламата  надхвърля сегашната реалност, нещата придобиват съвсем друг привкус....

А на този етап единственото  ясно е, че cтрoитeлнa кoмпaния „Cиeнит” дължи милиони, а имуществото й,  което се продава, едва ли може да покрие и една пета от дълговете му ...?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във