Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строителите претендират, че строят най-евтино в цяла Европа

Камарата на строителите в България спази заканата си и изкара машини на мирни демонстрации в столицата. Точно в 7.00 часа машините бяха строени по бул. "Цариградско шосе" в посока центъра на града. Те ще бъдат изтеглени от шосето в 12.00 часа.

Преди минути беше внесена и подписката "в подкрепа на бранша" в Народното събрание, а председателят на строителната камара инж. Илиян Терзиев ще се срещне с председателката на парламента Цвета Караянчева. В кулоарите Терзиев уточни, че с Караянчева отново ще обсъдят бъдещето на бранша, ще бъде поискано съдействие от нея и депутатите "за подреждане" на строителния сектор и за "спиране на политическото говорене", което според Терзиев можело до доведе до ситуация, подобна на Брексит и даже до намаляване на еврофондовете. 

Основните упреци на камарата са към БСП, стана ясно от изявлението на Илиян Терзиев. "Tърговете, които се организират за строителството, са много сложен процес в целия им срок за изпълнение. И всички тези говорения, че се дават на определени фирми и се изпълняват от едни и същи хора и има 40% корупция, са безпочвени. Нещата са много, много трудни и по време на търга, и по време на изпълнението, и след това в гаранционните срокове", обясни той. 

От думите му се разбра, че предстоят срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. 

"Президентът каза едно нещо, което не бих казал, че е коректно – каза, че ние строим безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, цитирам по памет. Отговорно мога да кажа, че строим най-евтино в цяла Европа. Не сме казали, че строим най-качествено, но не строим и по-лошо", посочи още шефът на строителната камара. 

КСБ ще поиска промени в два закона - за обществените поръчки и за устройство на територията. "Най-важното, което е в момента, да се опираме на най-ниската цена. Защото до преди 3 години цените бяха страшно ниски и когато те се определяш цената на минал период, това да неправдива цена. Искаме да подредим бранша така, че да има правдива цена за периода, в който се изпълнява", разясни също така инж. Илиян Терзиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във