Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строителите изкарват 1000 машини на протест в София

Илиян Терзиев (в средата)

Камарата на строителите в България обяви, че на 12 декември (сряда) ще проведе "мирни демонстрации със строителна техника" в столицата и ще внесе подписка в Народното събрание и в президентството в подкрепа на строителния бранш. Събитието ще започне от 7.00 часа и ще продължи до 12.00 часа. 

В демонстрациите ще се включат 1000 машини, а в подписката са се включили 53 хиляди души. Ръководителят на камарата инж. Илиян Терзиев уточни, че техниката ще бъде разположена по протежението на "Цариградско шосе", така че да не пречи на гражданите. 

Терзиев обясни инициативата с "неспиращи атаки срещу бранша". Той напомни и за декларацията на КСБ, в която организацията "изрази безпокойство" от  обвиненията за високи цени, безобразно качество на изпълнението, корупционни практики и отклоняване на средства. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, в нея браншът поиска оставките на четирима депутати от БСП. 

"Тези обвинения се отправят публично и от представители на политически сили, без да са подкрепени от никакви доказателства и се отразяват тежко на авторитета на бранша“, подчерта на инж. Терзиев. Той повтори тезата на камарата, че строителите не искат да бъдат използвани за политически цели и предизборна агитация.

"Поискахме и проведохме срещи с парламентарно представените сили и председателя на Народното събрание. На тях поставихме нашите проблеми и предложения за подобряване на законодателството на строително-инвестиционния процес и получихме обещание за подкрепа. За съжаление, атаките срещу бранша не спряха, напротив - продължава засиленото натрапване в общественото пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българския строител“, заяви Илиян Терзиев, според когото ситуацията в бранша е безпрецедентна.  

По думите му подобно унищожително отношение към нашата професия до сега никой не си е позволявал.

"Притеснени сме, че това едва ли е случайно. Много е вероятно целта на тези атаки е да бъдат дискредитирани или дори ликвидирани български компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор", коментира инж. Терзиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във