Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строители и архитекти ще разработят правила за процедурите по инженеринг

Консултативният съвет на браншовите организации в архитектурно-строителния отрасъл започва поредица от работни срещи за разработване на правила и норми, които да регламентират прилагането на процедурите по инженеринг (проектиране и строителство) при обществените поръчки. Целта е да бъдат потърсени пресечни точки и да се намери баланс между разнопосочните интереси на отделните професионални организации в архитектурно-строителния сектор. Браншът е единодушен, че е необходим консенсус по темата с оглед защита на обществения интерес и създаване на качествена градска среда. Решението за изработване на стандарти и правила относно инженеринга е взето на заседание на Консултативния съвет.

Професионалните организации ще обсъдят и предложат конкретни решения за усъвършенстване на процедурите по възлагане на обществени поръчки в синхрон с добрите европейски и световни практики. Пълната забрана на инженеринга, както и прилагането на тази процедура по досегашните правила са неприемливи варианти, категорични са от Консултативния съвет. Необходимо е да бъдат ограничени негативните страни на инженеринга, като се оптимизират правилата по провеждането на процедурите и се регламентират случаите, при които е задължително да се организират архитектурни конкурси.

“Смятаме, че е настъпил моментът, в който трябва да поставим на масата въпроса за инженеринга и съвместно да намерим работеща формула за неговото ефективно прилагане. Консултативният съвет ще работи активно за спешно постигане на консенсус по темата с оглед предстоящото изпълнение на проекти в новия програмен период на ЕС”, заяви арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България. 

Темата за инженеринга в обществените поръчки отдавна е обект на сериозни дискусии и разнопосочни мнения в архитектурно-строителния бранш. Камарата от години поддържа позицията, че е необходимо ограничаване на инженеринга при обществените поръчки. В търсене на решение на проблема от организацията инициираха дебат в парламента, след като в края на юли група депутати внесоха предложения за промени в Закона за обществените поръчки. Предложенията бяха в посока прецизиране на случаите, при които е допустимо възлагането на инженеринг.

Промените бяха отхвърлени на първо четене в последния работен ден на 47-то Народното събрание въпреки че преди това бяха подкрепени от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, както и от Комисията по правни въпроси.

Според арх. Милков от Камарата считат, че разглеждането на законопроекта на първо четене в Народното събрание е успех, независимо от факта, че не бе приет. Все пак за първи път в Парламента се заговори за нуждата от промени в Закона за обществените поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във