Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строим с Румъния нови два моста на Дунав

През следващата седмица се очаква да бъде подписан меморандум между България и Румъния за началото на подготовката на два нови моста над река Дунав - при Никопол и Турну Мъгуреле и при Силистра - Кълъраш. Това съобщи в Русе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Подготовката за двата моста ще се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014 - 2020 г.

"С подписването на този меморандум и подаване на обща апликационна форма към програмата ще стартираме изработване на технически проект - анализ, разходи и ползи, въобще цялостна техническа подготовка, за да се преценят двете правителства как ще се процедира с изграждането на мостовете. Най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство, но вече с известни данни, за да може да се вземе правилното решение", обясни Ангелкова. Министърът обясни, че по отношение на разширението на Дунав мост при Русе-Гюргево, то неговото проектиране ще бъде включено по оперативна програма "Транспорт", тъй като той е част от европейски коридор и позволява финансиране по тази програма.

Ангелкова заяви, че по отношение на таксите за акостиране на ро-ро кораби на румънското пристанище Бекет са били проведени разговори с румънския вицепремиер в тази посока, като е договорено такива да не бъдат въвеждани.

По отношение на пътната отсечка Русе-Велико Търново, тя е включена за проектиране по ОП "Транспорт" 2014-2020 година, като се обсъжда вариант за скоростен път.

Ангелкова информира, че се надява още утре на заседание на Министерския съвет летището край русенското село Щръклево да бъде прехвърлено като собственост на община Русе.

В крайдунавския град министърът инспектира изграждането на Речния информационен център в Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във