Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Строят китайска мандра за кисело мляко в Родопите

Производители на млечни продукти от Родопите, китайски и български занаятчии ще бъдат представени на Фестивала на киселото мляко от 8 до 10 септември в Момчиловци.

За празника ще пристигнат китайски гости и представители на компанията "Брайт", която от години произвежда мляко с марка "Момчиловци" в азиатската държава. По време на фестивала ще бъде направена първа копка на българо-китайска мандра в родопското село.

Дегустации на мляко, изложения на млечни продукти, демонстрации как се заквасва мляко и се "избива" масло в дървени съдове бурилки са предвидени в програмата на тридневната млечна фиеста. Третото издание на фестивала е с мото "Киселото мляко- новият път на коприната". Азиатските гости ще представят демонстрации на китайска гимнастика и бойно изкуство.

В празничната програма са включени надпревари за най-добро домашно произведено кисело мляко, за надпиване с айран, за най-бързо приготвяне на таратор. Кралица на млякото ще бъде избрана на традиционния вече конкурс "Мис Родопи", който е част от фестивала.

Бъдещата мандра "Брайт деъри" ще бъде съвместна българо- китайска инвестиция, посочи кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Предприятието ще произвежда мляко с марка "Момчиловци". Китайските туристи обикновено остават изненадани, че на българския пазар липсва познатото им мляко "Момчиловци", което набира все по-голяма популярност в Китай. Рекламата на млечните продукти с българска марка в милиардната държава, показва Момчиловци и Родопите като място на дълголетието и здравословния начин на живот.

Село Момчиловци се намира в една котловина в Средните Родопи с изход на юг към извора Хубча. От север е защитено от голямото вододелно било Рожен, Караманица, Калъчборун, Момина вода, Имарет дере. 

Селото е лесно достъпно, с благоприятен планински климат с подчертано средиземноморско влияние, с чисти потоци, богатство от диви плодове, билки и гъби, богата и разнообразна флора и фауна, защитени природни територии и резервати.

Специфични местни специалитети са кисело мляко, сладко от горски плодове, баница и сладкиши като "клин" (баница с ориз, сирене и яйца),"баница"(със сирене), вид палачинки "марудници и колаци", хляб  и козунак за Великденските празници.

”Люто” е местно питие, направена от шипки, растящи около селото. Изсушените шипки се накисват във вряща вода и се получава ароматна и вкусна напитка.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във