Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТРОЕЖЪТ НА МАРИЦА-ИЗТОК 1 НАЙ-ПОСЛЕ ЗАПОЧВА

Дълго отлаганото строителство на нова 670-мегаватова мощност в ТЕЦ Марица-изток 1 най-сетне може да започне. От софийския офис на Ей И Ес (AES) съобщиха, че американската компания вече е осигурила финансирането на проекта (на обща стойност 1.4 млрд. щ. долара) и на 9 май е получила първите средства от кредитите. Същия ден Ей И Ес е изпратила известие до главния изпълнител на проекта - Алстом, че строителните работи могат да започнат. Очаква се първата копка да бъде направена през юни.
Новият ТЕЦ в град Гълъбово ще бъде първата голяма електроцентрала, изграждана в България през последните 20 години. След завършването й тя ще задоволява енергийни потребности на България и на други страни от Югоизточна Европа. Сключен е 15-годишен договор за изкупуване на енергията с Националната електрическа компания, както и 15-годишен договор за доставка на лигнитни въглища от Мини Марица-изток. Предвижда се новият ТЕЦ да бъде включен към електроенергийната мрежа на страната през 2009 година.
Финансирането се осигурява от консорциум, в който участват Европейската банка за възстановяване и развитие, Банка Калион (Calyon), БНП Париба (BNP Paribas) и ING Банк. Германската и френската агенции за експортни кредити и Агенцията за гарантиране на многостранните инвестиции на Световната банка предоставят застрахователно покритие на кредиторите за част от дълга.
Това ще бъде най-продуктивната и най-чистата електроцентрала с класически горива в България, която ще изпълнява стандартите на Световната банка за околната среда и ще използва технология и оборудване на световно ниво. Много се радваме на съдействието, което получихме от българското правителство по този проект, и се надяваме на дългосрочно партньорство с него, заяви Матю Бартли, изпълнителен директор на Ей И ЕС Марица-изток 1.
От компанията напомниха, че през ноември 2005-а са купили от НЕК част от парцела, на който ще се гради централата, а от април тази година са собственици и на останалия терен. Компанията вече е отворила и новия си офис в Гълъбово.
Регистрираната на Нюйорската фондова борса Ей И Ес е една от най-големите световни компании за производство на енергия с 11.1 млрд. долара приходи за 2005 година. Тя притежава мощности за производство и разпределение на енергия в 26 страни на пет континента, за нея работят над 30 000 служители. Компанията управлява 127 електроцентрали с капацитет над 44 000 мегавата, както и 14 енергоснабдителни предприятия, които доставят годишно над 82 000 гигаватчаса.
Интересът на Ей И Ес към Централна и Източна Европа е от 1996 г. - тогава щатската компания придоби три електроцентрали в Унгария. В момента тя държи две разпределителни дружества в Украйна и електрически централи в Чехия. Освен това Ей И Ес е водещата компания в Унгария в конверсията на биомаса и по последни данни е генерирала повече от една трета от общата енергия, добита от възобновяеми източници в тази страна през 2004 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във