Банкеръ Weekly

парадокси

Странно бездействие в "Марица-изток"

В комплекса "Марица-изток" проблемите се трупат.

В странно  бездействие са изпаднали държавните  власти по отношение на двете американски централи в комплекса "Марица-изток". От години ни облъчват колко пагубен за енергетиката ни е скъпият им ток, изкупуван по дългосрочни договори, и че тези тарифи трябва да се предоговорят. Само че подобни разговори изобщо не са започвали. 

"Две години само се приказва, без да се предприемат действия - заяви директорът на "Контур Глобъл Марица-изток 3" Гари Левсли по време на петата регионална енергийна конференция, която се проведе през седмицата в София. - Предоговаряне на споразуменията за изкупуването на тока може да има само при анализ на общата картина в енергетиката, като се вземат предвид всички компоненти - доставките на въглища, финансовите задължения в сектора и стратегия за оздравяването му."

Изпълнителният директор на "Ей И Ес-3С Марица-изток 1" - Питър Литгоу, пък каза, че от компанията са готови на преговори, ако ДКЕВР оттегли или промени решението си от 1 юли 2014-а, с което драстично бяха орязани тарифите им. В момента то се обжалва във

Върховния административен съд, а първото заседание е чак през февруари догодина. Според Литгоу именно това решение е проблем, за да се започне на "чисто" преразглеждане на параметрите на двата договора, които американските инвеститори смятат за средносрочни, а не за дългосрочни. 

На конференцията стана ясно, че двете компании са предложили на държавата вариант за отпадане на проблема с техните контракти.  Още през май  "КонтурГлобъл" и AES са поискали да се използва една от 400-киловолтовите линии на далекопровода "Сакар", собственост на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), за износ на половината от произвеждания от тях ток в Турция. Дори вече имало конкретен интерес от турски фирми към подобни сделки, тъй като цените на ТЕЦ-овете за външния пазар били повече от конкурентни. Според представителите на американските фирми няма никакви технически пречки за осигуряването на такъв директен износ.

Подобен ход ще има много положителен ефект, обясниха експерти. Първо, от цената на тока за бита ще излязат скъпи количества електроенергия, които в момента НЕК е длъжна да купува. По този начин пазарът ще се облекчи и няма да се налага, както в последните две години, временно да се изключват електроцентрали заради свръхмощности. Освен това ще влязат свежи пари от износа, които ще помогнат за запълване на финансовата дупка в енергетиката, без да се налага да се вдигат отново цените на тока за домакинствата. 

Досега обаче Министерството на икономиката не се е произнесло по предложението. Явно се изчаква сформирането на новото правителство и приемането на поправките в Закона за енергетиката, според които ще има нови промени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. 

Чуждестранни експерти посочиха и друг изход от ситуацията. В Полша например дългосрочните договори с AES са били прекратени и мощностите са излезли на свободния пазар. Но държавата е поела ангажимент да доплаща на компанията разликата в цената й, ако тя е под определени граници. 

Проблеми, но от съвсем друго естество, се очертават и за държавната централа в маришкия басейн - "Марица-изток-2". Едно от най-печелившите енергийни дружества до неотдавна е било към 30 септември на минус със 17 млн. лева. "До края на годината загубите може да надхвърлят 30 млн. лв. и тогава ТЕЦ-ът ще спре да плаща на мините за използваните въглища и на други доставчици, както и да обслужва държавно гарантирания заем към японска банка за неотдавнашната модернизация", предупреди председателят на КНСБ Пламен Димитров. "Неблагополучията в сектора енергетика стигнаха и до „златната кокошка", както всички наричат ТЕЦ "Марица-изток" 2, защото й отнеха всичко, с което се хранеше", описа образно ситуацията синдикалният шеф. 

От 1 юли топлоцентралата е била извадена от регулирания пазар и работела само за износ с уверението, че това ще е финансово изгодно. Студеният резерв е бил намален от 600 на 400 мегавата и само от това приходите са намалели с над 71 млн. лв. в сравнение със същия период на миналата година.  

Преди десетина дни от ръководството на топлоцентралата са описали тежката ситуация в официално писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и са поискали спешни мерки за нейното стабилизиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във