Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Странната любов на Марешки с властта

Странни са отношенията на властта с някои български олигарси. Наскоро премиерът Бойко Борисов привика аптечния бос Веселин Марешки и му разпореди да поеме издръжката на футболния клуб Локомотив - Пловдив, след като стана ясно, че предишният му чорбаджия Коко Динев го зарязва. Борисов дори лично представи новия собственик на Лаута и разказа как го убедил да поеме отбора - точно за пет минути и... по телефона. Марешки пък не му мислил много и веднага дал първия милион. Дни след потупването по рамото от премиера стана ясно, че Марешки е неприятно изненадан от състоянието на сляпата си инвестиция. Дълговете, които са оставили бившите собственици на клуба Галя Топалова и Константин Динев , са близо 3 млн. лева. Явно варненският бизнесмен не е бил очарован от предстоящите си харчове и може би се е опънал на властта пред перспективата сериозно да изтръска джобовете си, защото само няколко дни по-късно му дръпнаха морковчето от устата и се появи тоягата.


Регионалният министър Лиляна Павлова изненадващо изпрати сигнал до кмета на община Варна Кирил Йоданов да разпореди премахването на втория етаж от построения от Веселин Марешки на плажа Кабакум край Варна Частен клуб. Правниците ни изведнъж разбраха, че е незаконно построен. Че това е така в.БАНКЕРЪ писа преди повече от година.


Още тогава обяснихме, че кметът Йорданов е дал на Марешки едно доста любопитно разрешение за инсталиране на временен преместваем обект върху плажната ивица на плажа Кабакум ( № 68 от 1 април 2011-а). Както обикновено става у нас, временният обект бързо се превърна в двуетажната лятна хасиенда. Царят на евтините лекарства успя да се вреди за концесията на плажа Кабакум - север 2 чрез договор за наем до 2014-а, сключен с областния управител Данчо Симеонов (от ГЕРБ) в края на 2010 година. Наемът за 13 981 кв. м плаж беше определен на 31 418 лв. на година. С други думи - по 2.24 лв. на квадратен метър. Тогава Симеонов ни обясни, че Марешки се явил едва ли не като спасител на плажа, защото въпреки трикратното обявяване на търга за концесията (разбирай и трикратно сваляне на цената) така и никой не се явил. И, естествено, бил избран единственият кандидат.


На този исторически фон малко странно идва сегашното разпореждане за бутане на хасиендата. Защото няма как всички варненски управници да не са видели досега лъскавата сграда в сиво и оранжево, която стърчи на плажа. Е, предвидливо изработена от сглобяеми панели, за да се вмести в понятието временна постройка върху пясъчната ивица, която е изключителна държавна собственост. Няма как да не са забелязали и пясъка около нея, който е покрит с изкуствена трева, върху която има кътове за отдих и за софри, фитнес уреди и паркинг. А до самата сграда и на самата плажна ивица често може да бъде видяно паркирано любимото Бентли на аптекарския бос с номера от четири шестици. Владението на концесионера отдавна е обградено с кипариси в саксии, а любопитните летовници опират носове в табела Private fitness club .


Тук идва и въпросът колко време е било необходимо за проверката на Регионалния отдел Национален строителен контрол във Варна за плаж Кабакум-север-2, която според съобщението на регионалното министерство приключила... този вторник. Според официалната информация при проверката на конструкцията на клуба се оказало, че тя е изцяло метална, поставена върху метална скара на пясъчната ивица и нетрайно свързана с терена. Не са били изляти бетонови основи и конструкции и тя не представлявала строеж по смисъла на допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията. Но регионалният министър иска от кмета на Варна да премахне надстроената част на обект Фитнес клуб. С отделно писмо регионалният отдел Национален строителен контрол във Варна е поискал от Комисията за защита на потребителите спешна проверка за начина на ползване. Защото според договора за концесия тя трябва да е за обществено ползване, а не частен клуб.


Сега е любопитно, ще се разбере ли Марешки с властта и докога тоягата ще виси над главата му.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във