Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Страните от Тихия океан не приеха строги екомерки срещу промените в климата

Промените в климата създават проблеми на всички страни и континенти. Някои лидери по света обаче така и не се решават на по-строги мерки за намаляване на вредното влияние от икономическата дейност на хората. 

Ръководителите на островните държави от Тихия океан, които са сред най-засегнатите, не успяха да се споразумеят за нови строги ангажименти срещу промените в климата на годишната си среща, която се провежда на остров Фунафути, където е столицата на Тувалу, съобщават световните агенции.

Заради повишаването на равнището на океаните поради глобалното затопляне островите в този регион, включително на Тувалу, бавно потъват. Но вместо това страните са се договорили да се изработи план, който им позволява да не се включват в конкретни мерки, с които не са съгласни.

Надеждите на някои лидери, участвали във Форума на тихоокеанските острови, че всичките 18 страни членки ще постигнат съгласие за обща политика за ограничаване покачването на температурите до не повече от 1.5 градуса над нивата от прединдустриалната епоха и за незабавно спиране на въгледобива, не се сбъднаха.

В Тувалу не бе постигнат консенсус за формулиране на обща регионалната политика.
Формулирани бяха нови по-строги правила, но те бяха приети с условието, че всяка страна членка може да не прилага онези мерки, с които не е съгласна.
От години вече намиращите се на ниска надморска височина тихоокеански острови изпитват влиянието на глобалните климатични промени, като се борят с повишаването на равнището на световния океан и свързаните с това кризисни явления, които пък принуждават жителите им да се преместват да живеят на по-високи места и да изоставят традиционния си начин на живот.
Австралия отново е била против приемането на нови по-строги екологични стандарти, което пък поражда недоволство и напрежение с тихоокеанските й съседи през последните години. Според лидерите на страната континент това ще засегне нейната икономика, която е силно зависима от въгледобива. А Австралия е подписала Парижкото споразумение за климата от 2016 г., с което държавите поемат ангажимент да водят политика, която ще помогне за ограничаване на повишаването на  температурата на Земята до не повече от 2 градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха. 

Тува̀лу (Tuvalu) е тихоокеанска държава, преди 1976 г. позната и като Острови Елис (Elis, Ellice Islands). Разположена е върху четири рифови острова и група атоли в Полинезия, в югозападната част на Тихия океан. Релефът на Тувалу е нисък - до 5 м н.в. с пясъчни лагуни, плажове и бедни засолени почви, върху които растат само някои растителни видове.
Страната се намира по средата между Хаваите и Австралия. Страната получава независимост през 1978 година. Най-близките ѝ съседи са Кирибати, Самоа и Фиджи. Върху площ от 25.6 кв. км живеят 12 373 души, като Тувалу е най-слабо заселената държава в света след Ватикана.
Официалният език е английският, а местната валута - долар на Тувалу ($Т) = 100 цента.
Столица Ваитупу (5 хил. жители) се намира на остров Фонгафале от атола Фунафути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във