Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Страните от ОПЕК са отказали да увеличат добива на нефт

Страните от световния нефтен картел ОПЕК, и на първо място Саудитска Арабия, са отказали да увеличат добива на нефт, което западните страни поискаха, съобщава вестник The Telegraph.

Авторът на  материала отбелязва, че причината страните от ОПЕК да откажат на молбата на Съединените щати и Европа е, че повишаването на добива на нефт ще намали доходите на тези страни от експорта на енергоресурси. Той смята, че отказът от понижаване на цената на нефта може да провокира световна икономическа рецесия, която ще доведе и до понижено търсене на енергоносители.

Има още една причина, по която ОПЕК се отказва от увеличаване на нефтодобива. Авторът посочва и ролята на Русия в споразумението ОПЕК+ и нейното влияние върху някои страни участнички в картела. Освен това, отношенията между Саудитска Арабия (ключов член на ОПЕК) и Съединените щати са в криза заради политиката на президента на САЩ Джо Байдън.

По-рано Саудитска Арабия беше упрекната за отказа ѝ да помогне на Запада в санкциите му срещу Русия.

Анализаторът от The Telegraph Джереми Уорнър заявява, че Саудитска Арабия не позволява на Запада "да задуши" Москва с енергийно ембарго. Той посочва, че отказ от руската суровина е сложна, икономически болезнена и дипломатически трудна стъпка даже за Великобритания, която не е толкова силно, как останалите, зависима от вноса от тази страна. Според Уорнър, Саудитска Арабия трябва да бъде съюзник на Великобритания и тя трябва да се замисли за това, че по този начин изпраща "неудачни геополитически сигнали".

Саудитска Арабия има най-големия запас и е най-големият износител на петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от експорта ѝ и почти 75% от държавните приходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във