Банкеръ Daily

От началото на пандемията:

Страните от Г-20 са инвестирали 296 млрд. долара в изкопаеми горива

От началото на миналата година, въпреки настъпването на пандемията от COVID-19, страните от Г-20 са инвестирали най-малко 296 милиарда щатски долара публични средства в изкопаеми горива. А други 227 милиарда са вложени във възобновяеми източници, сочи доклад на Energy Policy Tracker.

 

Според представените данни по отношение на изкопаемите горива най-големи са вложенията на САЩ - 72 милиарда щатски долара. Следващи в списъка са Обединеното кралство с 42 милиарда щатски долара и Канада с 32 милиарда щатски долара. Индия е инвестирала 31 милиарда щатски долара, докато делът на Германия е за 27 милиарда. Сумата, която е дала Франция е 23 млрд., а Китай 20 милиарда.

Няма как да остане незабелязан опитът на Турция, която прави основно безусловни вложения в изкопаеми горива като заделените за целта средства в последната година и половина са за 14,09 млрд. долара. За чиста енергия югоизточната ни съседка е заделила едва 0,07 млрд. долара и то с определени условия.

Сред страните от Г-20, най-голямото пари за чиста енергия са заделени от Канада, 41 милиарда щатски долара. Индия е на второ място с 36 милиарда щатски долара. Обединеното кралство е вложило 28 милиарда щатски долара.

Разглеждайки енергията по нейните видове, страните от Г -20 са отделили поне 218,1 млрд. долара за инвестиции в петрол и газ. Те заделиха най-малко 46,5 милиарда щатски долара за въглища. От тях 33,93 млрд. долара са безусловни - в смисъл, че разработчиците на проекти нямат задължение да намалят емисиите на парникови газове.

В същото време Страните от Г-20 осигуриха най-малко 11,19 млрд. долара за водород, произведен от изкопаеми горива. Групата, която се състои от 19 големи икономики и Европейския съюз, пое ангажимент за най -малко 19,55 млрд. долара инвестиции чрез мерки, които обхващат множество проекти на изкопаеми горива.

Последното перо, според доклада е за 134.13 млрд. долара. То е за инвестиции в други видове енергия чрез 126  политики.

Значително по -голямо количество публични пари, отделени за подпомагане на икономиката и хората в страните от Г -20 чрез парична и фискална политика в отговор на кризата, също може да бъде от полза за различни елементи на енергийния сектор, е записано още в доклада на Energy Policy Tracker. Тези стойности обаче не са налични от официалното законодателство и декларации и следователно не са включени в базата данни на сегашния анализ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във