Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Страните от ЕС трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти

Държавите членки трябва незабавно да спрат продажбата на паспорти на Европейския съюз, изискват евродепутатите

"Не може да се търгува с европейското гражданство като стока", според мнозинството от говорителите, които искат да сложат край на схемите за „златни паспорти“, които се прилагат в някои държави членки.

 По време на дебат в пленарна зала с комисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, членовете на ЕП подчертаха присъщите рискове, които тези програми пораждат, а именно изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците“. Те  подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, като подкопава взаимното доверие и общите ценности.

Няколко участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - включително председателят на националния парламент - бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. 

Някои евродепутати отбелязаха, че делът на приходите от тези програми е значителен за държави като Кипър, докато много от тях заявиха, че ценностите и правата на ЕС не са за продан.

Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. „златни паспорти“. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във