Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стотици служители на "Емко" обсадиха парламента

S 250 19f355c9 b80c 4e73 9494 c47e267865c9
S 250 3f6ed9e7 ea1e 4f39 bb75 03cfbed6dcc6
S 250 c3756d30 b968 4480 b98d d8f63b324259
S 250 0560006f 1fb6 46c6 a135 239085fd090c

Стотици служители на военните заводи "Емко" от Монтана и Трявна излязоха на протест пред парламента. Те настояват лиценза на фирмата да бъде върнат.

Работниците посочиха, когато заводът е бил на дъното никой не го е искал, а сега, когато процъфтява, искат да го превземат. Протестиращите опънаха плакати: "Не ни изхвърляйте на улицата", "Искаме си завода" и "Спрете войната срещу нас".Те настояват за спешни действия от страна на държавата. 

Според фирмата дори след като отстранили всички наложени им предписания, лицензът така и не е върнат. "Емко” вече има и нов управител, който е дългогодишен служител на завода. Възложена им е обаче нова проверка.

На място пристигнаха и депутати от парламентарната група на БСП, които решиха да говорят с протестиращите. Те поканиха техни представители да влязат в сградата на Народното събрание. Хората обаче настояват управляващите да излязат при тях. В последствие група протестиращи влязоха в НС за среща с ПГ на левицата.

"Емко" няма нужда от спасение, коментира пред журналисти в парламента Красимир Падарев, директор на "Емко"-Монтана. По думите му, предприятието е в опасност, защото му се правят спънки и пречки, нарушава се законовият ред в държавата. Пращат се проверки - оправяме нещата, отново не ни връщат лиценза, обясни Падарев. И подчерта, че всички установени нередности, са отстранили. Вчера забележката от служба КОС в с. Белица е за сандъци с нещо си, които били с два см. по-близо до стената, това е чисто заяждане, подкрепи твърденията си директорът.

Ако нещата продължават по този начин "Емко", няма да може да издържи дълго, алармира той. В завода в Монтана работят около 400 души, в Трявна - 650. Красимир Падарев добави, че няколко пъти са канили министъра на икономиката, но до момента той не е отишъл. В същото време министърът, когато излязоха русенските ни колеги, побърза да отиде там, за да спре скандала, упрекна той принципала на предприятието.

Шефът на Емко в Трявна Славчо Димиев призова правителството да не насъсква работниците един срещу друг. "Обещават 50% по-високи заплати във ВМЗ Сопот, ако ЕМКО затвори", посочи той и каза, че правителството води война срещу фирмата.

Преди месец държавата отне лицензите на "Дунарит", а впоследствие и на неговия собственик "Емко". Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма, близка до Делян Пеевски за атаките срещу заводите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във