Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стотици милиони телефонни номера на потребители на Facebook са изтекли в мрежата

Стотици милиони телефонни номера на потребители на Facebook са открити в незащитена онлайн база данни, съобщава CNN. Компанията заявява, че няма доказателства за компрометирани потребителски акаунти.

Анализаторите обаче отчитат, че този нов казус трябва да ни напомни, че дори и по-строгите политики за сигурност в социалната мрежа не могат непременно да се справят със злоупотреби. 

Данните са изтекли посредством функция, която Facebook е премахнала. До април 2018 г. хората можеха да въведат телефонния номер на друг човек, за да го намерят във социалната медия. Компанията изключи функцията през седмиците след скандала с Cambridge Analytica, защото установи злоупотреби и нерегламентирано за събиране на обществена информация на потребителите.

В сряда, почти 18 месеца след като Facebook изключи функцията, бе съобщено, че  са открити записи на над 400 милиона акаунта във Facebook, включително телефонни номера, в незащитена онлайн база данни.

Говорител на Facebook е потвърдил, че случаят е истина, както и че компанията започва разследване. Според информацията на компанията обаче много от записите, открити в базата данни, се дублират и затова броят на засегнатите потребители е около 200 милиона. 

"Този ​​набор от данни е стар и изглежда има информация, получена преди да направим промени миналата година, за да премахнем способността на хората да намират други хора, използвайки техните телефонни номера. Наборът от данни бе свален и не видяхме доказателства, че профилите във Facebook са били компрометирани", твърдят от Facebook. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във