Банкеръ Daily

Извадки от наръчника на Пеевски - част III

Стоте обръча на момчето чудо

Фактите и обстоятелствата около бизнес възхода на бившия депутат от ДПС са толкова много, че дори описани в най-съкратеният им вариант, те вече достигнаха до трета част (виж първите две публикации ТУК и ТУК), а схемите за придобиване и прехвърляне на активи са обогатявани наистина с много голямо въображение. Да не говорим за екстравагантното оперение на партньорите му по сделки от ред националности. 

Единствено държавното обвинение в България обаче отказва да отвори очите си за случващото се и то вече пет-шест години. Що за хора работят там не е ясно, но за дребните неща ползват всички букви от азбуката за да докажат виновност. Там, където тя е очевадна обвинителите ни не смеят да напишат и ченгелчето от буквата "А". Но толкоз за тях. 

 

 В началото на януари 2018 г. публикувахме текст под заглавие „Протеже на Пеевски  придоби имот за 25 милиона“. В него разказахме как близкия до депутата бизнесмен Добрин Иванов - чрез фирмата си "Дипи" - успя да придобие цесиите на "Дунарит" и да ги осребри така, че да гушне луксозната бизнес сграда на бул. "Цар Борис ІІІ" № 159. 

Въпреки че името на Добрин Иванов се "подвизава" из Търговския регистър още от началото на 90-те години на миналия век,  то нашумя едва преди пет години, когато Иванов се заяви като кредитор на "Дунарит" и предяви претенции за вземане от 47 млн. лв. - дълг на „Дунарит“ към фалираната КТБ.

Историята е показателна за 

схемите, по които бе разграбена уж опосканата КТБ

На 30 октомври 2014 г., седмица преди лицензът на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) да бъде отнет, италианският бизнесмен Едоардо Миролио - един от най-големите депозанти във финансовата институция - в лично качество и чрез няколко свои дружества, сключва цесии с "Дунарит". По това време оръжейното предприятие е един от големите кредитополучатели на КТБ със задължения за над 90 млн. лева. Целта на тези цесии е Миролио да спаси част от личните си и фирмени депозити и сметки в банката, като с тях бъдат погасени  част от задълженията на "Дунарит" към нея, а КТБ да излезе сравнително безболезнено от ситуацията.

На 1 декември 2015 г. "Дунарит" и Миролио вече са уредили взаимоотношенията си. Фиксирали са общата цесионна цена - 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., посочен е и крайният получател на тези суми - "Е. Миролио" ЕАД.

Какво се е случило в следващите три месеца можем само да гадаем, но в средата на март 2016 г. се оказва, че

Миролио е разпродал сериозна част от активите си.

Тук на сцената изведнъж се появява фирмата "Виафот инвестмънт България" ЕООД. Дружеството е регистрирано на 4 март 2014 г. с капитал от... 500 лева. Собственик на ЕООД-то е регистрираната на Вирджинските острови офшорна компания „Виафот лимитид“ (Viafot Limitd), а управител - Роман Венев.

"Чудото" се случва на 14 март 2016 г., когато Едоардо Миролио прехвърля на "Виафот" вземанията си от "Дунарит", разделя се със своите 50% от "Техномаркет" и завинаги забравя за миноритарния си дял от "Булгартабак".

За момент ще "забравим" за "Техномаркет" и "Булгартабак", защото тяхното включване в 

каталога с бизнес трофеите на Делян Пеевски 

заслужава съвсем отделни и не по-малко обемисти публикации.

Цената, на която "Виафот инвестмънт България" придобива 47-милионното вземане от „Дунарит“ е 19.5 млн. евро. Разлика от около 4.5 млн.евро спрямо цесионната цена.

Няколко месеца по-късно - на 11 август 2016 г., българското дружество прехвърля това вземане на своята офшорка майка - "Виафот лимитид", но на каква цена - така и не става известно.

Почти година по-късно - на 5 юли 2017 г. , офшорката майка Viafot прехвърля вземането на "Дипи" ЕООД,

чийто собственик се казва Добрин Иванов. По някаква дивна случайност, около месец по-рано ЕООД-то е станало собственик на телевизия "Европа", а един от най-отявлените трубадури на ГЕРБ - Георги Харизанов, е назначен за изпълнителен директор на медията.

Случайност или не, но всички вкупом решават, че щом има пари за цяла телевизия, за Добрин Иванов не е никакъв проблем да извади още няколко милиона да си напазарува и нечие вземане. Нищо, че според данните в Търговския регистър за 2016 г. фирмата му е инкасирала едва 15 000 лв. от оперативна дейност.

Масовото затваряне на очи води... в правилно предположената посока: на 25 август 2017 г. 

"Дипи" ЕООД продава вземането си от "Дунарит" не на кого да е,

а на обявената в несъстоятелност "Корпоративна търговска банка". И то продава всичко накуп и в първоначалния му вид - 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лева. Ситуацията е направо умопомрачителна - фалиралата банка си купува цедирания дълг на същата цена, на която го е цедирала и след като той е направил едно сложно междуфирмено завъртане.

И как мислите, че опосканата банка - според официалните "опорки" на ликвидаторите й - плаща този масраф? С активи, естествено, както се вижда от факсимилето на договора, с който и "Банкеръ" разполага.

 

Излиза, че Добрин Иванов е успял да продаде сладолед на ескимосите! Евала! Дано доживее и времето през което на участниците в престъпните и порочни схеми около съсипването на КТБ  ще бъде потърсена отговорност.

Тази веригата от прехвърляне на „вземания“ завършва на

на датата - 25 август 2017 година. По един наистина 

безумен начин с участието на ДКК: 

в деня, когато КТБ придобива вземането, синдиците на банката се отървават от него като го продават на Държавната консолидационна компания (ДКК). Цената е 46.9 млн. лв. (24 млн. евро), от които 40 млн. лв. са дължими в срок до седем дни, а останалите - до една година. Така държавният мастодонт влиза в ролята си на най-големия кредитор на "Дунарит" и реално би трябвало да стане негов собственик.

Напънът на тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов да прибере русенския завод под шапката на ДКК  обаче се оказа неуспешен, а може би просто е бил несръчен?!

Както „Банкеръ“ съобщи първи още на 31 август 2017 г. в публикацията си  "Дунарит" се отърва от "спасителите" си , предният ден - на 30 август - Съветът на директорите на „Дунарит“ прави изненадващ ход: приема решение и със собствени средства погасява изцяло просрочените си задължения. Тоест - плаща на Държавната консолидационна компания 50 млн. лв. "суха пара". По този начин е парирана и последната възможност за кражбата на оръжейната фирма. Има обаче още една "незначителна" подробност - и до ден днешен

пътят на тези над 50 млн. лв. остава неясен.

Преди две години за първи път зададохме въпроса "Изчистен ли е дългът на "Дунарит" към банката?" и на синдиците на КТБ, и на мениджърите на ДКК. Познайте от веднъж  дали получихме някакъв отговор.

А играта на  офшорката Viafot  продължи на терена на КЗК, като атакува решенията за увеличаване на капитала на "Дунарит". Сагата с безкрайните съдебни дела продължава и до днес, независимо, че българското й представителство вече е заличено, на затова пък вече  стана ясно, че „официалният играч“ зад нея е... Александър Ангелов, по-известен като "Личният адвокат на Делян Пеевски".

Затова днес - също като по онова време - отново ще  попитаме "Защо назначените да следят законността на  движението на паричните потоци у нас отново са проспали купища детайли около тези сделки?" и "Дали по някаква случайност тази сънливост не е заради това, че всички тези събития са свързани по някакъв начин?"

Отговорите трябва да даде уж „прогледналата“ ни прокуратура, но...

 


Името на Добрин Иванов лъсна отново преди година,

когато гръмна световния банков скандал FinCen.

Става въпрос за публикуването на стотици хиляди документи, показващи съмнителни транзакции и финансови операции, извършвани от най-големите банки в света. Според публикация в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", Иванов е замесен в делото "Магнитски"  заради сложна схема от кухи фирми.

Информация за Иванов има и от Италия – по т. нар. дело "Волонте". Три превода за общо 1.097 млн. евро постъпват по сметката на българската фирма "Трансмобил" в Инвестбанк за периода януари-юли 2015 година. Те идват от сметка на фирмата Solidstar Worldwide в Danske Bank - Естония. Това изглежда свързано с т. нар. Азербайджанска афера, в която се появи името на съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев. Причината – Solidstar фигурира точно в това разследване, направено от международна журналистическа организация.

В Италия делото "Волонте" е свързано точно с Азербайджанската връзка – обект на разследване е политикът Лука Волонте, а Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) даде подробности за случилото се и преводите на Solidstar Worldwide към "Трансмобил", чийто управител е именно Добрин Иванов. А по времето, когато получава преводите, "Трансмобил" е собственост на бизнесмена Добрин Иванов и на бившия директор на оръжейния завод "Дунарит" Пламен Симеонов.

Колегите от "Биволъ" твърдят, че и американското финансово разузнаване проявява интерес към дейността на Solidstar. И добавят, че влизането на Добрин Иванов в телевизия "Европа" съвпадало с времето, по което имало преводи от Solidstar към "Трансмобил".Официално Иванов е едноличен собственик на телевизия "Европа" от 2017 г., където изпълнителен директор е острието-анализатор на ГЕРБ Георги Харизанов. Преди това тя беше собственост на евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов, а Иванов влезе в нея през 2015 г. като съсобственик.


 

Следва продължение

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във