Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стопанската камара иска спешен антикризисен бизнес съвет заради коронавируса

Заради кризата около коронавируса Българската стопанска камара настоява да бъде свикван спешен антикризисен бизнес съвет. В официална позиция те заявяват, че подкрепят извънредните мерки, предприети от правителството. "Убедени сме, че най-ценният капитал на България са хората, затова всички мерки, свързани с осигуряване здравето на населението, са навременни и необходими", подчертават от БСК.

По техните думи, отговорните работодатели правят всичко необходимо, за да предпазят здравето на своите служителите - реорганизират работния процес, повишават санитарно-хигиенните условия на работната среда, следят за текущото здравословно състояние на заетите и т.н.

От съсловието обаче изразяват притеснение за негативното отражение на кризата върху тяхната оперативна дейност. "Загубата на клиенти, липсата на работници и нарушените доставки са проблем на всеки български предприемач, никой не е подминат! Големият проблем е липсата на предвидимост колко дълго и с каква сила ще продължи кризата. Всичко това налага необходимостта от подкрепящи национални политики, които да тушират негативните икономически ефекти", се казва още в позицията.

От Камарата изтъкват, че въпреки силно ограничените публични ресурси на страната ни, разчитат българският бизнес да бъде подкрепен с организационни и при възможност финансови мерки, които да омекотят удара. "Настояваме да бъде изработен, съвместно с представителите на бизнеса, ясен антикризисен план, съдържащ конкретни спешни мерки, с ясни срокове за приложение", категорични са работодателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във