Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стопаните получиха над 480 млн. лв. "зелени" субсидии

Държавен фонд „Земеделие” изплати 480 436 511 лв. по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП) за Кампания 2020. От подпомагането са се възползвали 54 650 земеделски стопани, съобщиха от разплащателната агенция.

Ставката по схемата е увеличена от 122,67 лв. на хектар на 133,82 лева. Тя е определена със заповед на министъра на земеделието.

Подпомагането по схемата се определя на база установената допустима площ по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Припомняме, че от Кампания 2017 насам при неспазване на зелените изисквания се налагат административни санкции за наддеклариране.

Схемата за зелените директни плащания е задължителна за прилагане от държавите членки и от земеделските стопани, получаващи плащания по СЕПП. Фермерите трябва да спазват селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда, в обработваемите си площи. Земите, засети с трайни насаждения, нямат приложими зелени изисквания. Тези кандидати получават зелени директни плащания за допустимите си площи с трайни насаждения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във