Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТОМАНА - С ЕДИНИЯ КРАК ГРЪЦКА

Синдиците на фалиралия пернишки металургичен комбинат Стомана успяха да продадат от трети опит като обособена част Термокалибровъчния цех. Купувач е ТЕПРОМетал, която е изцяло собственост на Виохалко - гръцка индустрия за мед и алуминий. Гърците се оказаха единствения кандидат, поради което сделката се сключи по първоначалната цена от 7.2 млн. лева.
Последната крачка към пълното елинизиране на металургичния завод обаче все още предстои. От доста време насам се водят преговори между гърците и собственика на основното производство на завода - Стомана индъстри, за създаване на джойнтвенчър. Твърди се, че разговорите са към своя край и договорът между двете дружества ще бъде подписан скоро.
Стомана индъстри е 100% собственост на пернишката Еврометал, която пък е част от структурата на Ладимекс холдинг, контролиран от небезизвестния в Перник Людмил Стойков. Планира се при сключване на споразумение с Виохалко гърците да вземат дял от Стомана индъстри.
Освен Термокалибровъчния цех досега бяха продадени още шест обособени части от Стомана, с което оздравителният план на завода се доближи до своя успешен край. Парите, които ще постъпят по сметките на комбината от тези продажби, са около 753 хил. лева. Сумите ще бъдат разпределени между първите три класа кредитори на Стомана - държавата, работниците и фирмите, наследили вземанията на бившата ТСБанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във