Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стомана Перник съкращава 300 служители

Стомана Индъстри“ съкращава 301 души. Те са от всички звена на предприятието. В дружеството ще останат на работа около 950 души и още 350 в съпътстващи фирми“, съобщи Антон Петров - представител на собственика „Виохалко“ за България. По думите му, мярката се налага заради спад в производството и срив на цените на продукцията, предизвикани от световната пандемия. Поръчките са намалели с 40%.

„Автомобилната индустрия е една от движещите за черната металургия, а тя навсякъде спря“, поясни Петров.

Със съкращението „Стомана Индъстри“ възнамерява да постигне по-добра оперативна годност и конкурентоспособност, както и да съхрани дейността на предприятието.

Както "Банкеръ" съобщи, големи фирми, ангажирани в автомобилостроенето, преустановиха дейността си. 

"Линамар България" от Русе съобщи, че спират работа от 30 март до 10 април. Първоначално бе предвидено фирмата да преустанови дейност от 6 април.

От 23 до 27 март 30% от работещите във "ВИТТЕ Аутомотив“ са в отпуск. От 30 март за две седмици спира цялото производство.

От компанията казват, че причината са спрени производства на европейските автомобилопроизводители и доставчици, както и невъзможност за осигуряване безопасността на работещите, включително безопасен транспорт от дома до работата. 

"Язаки“ също спря работа и в трите си завода. За момента мярката е временна до 5 април и ще засегне над 5600 работници в Димитровград, Сливен и Ямбол.

В тежка ситуация са и редица фирми от другите подсектори на машиностроенето

Facebook logo
Бъдете с нас и във