Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Стомана - Перник" съди "Софийска вода" заради доклада за водата

"Стомана - Перник" ще съди "Софийска вода" "заради неверни данни в доклад, в който се твърди, че в индустриалната зона се изливат 290 л в секунда вода от язовир "Студена". Това съобщи директорът на "Стомана Индъстри" Константин Стаменов.

По думите му целият отток на язовира е 350 л в секунда преди режима. "Ако 290 л се изливат в "Стомана", то вода няма да стига до града. Това излиза от доклада на "Софийска вода", ние сме ги предупредили, те не реагираха и ще ги съдим", обясни Стаменов пред БиТиВи.

Той увери, че в началото на ноември предприятието е спряло да ползва вода от язовира и не е имало нерагламентирано отклоняване на води.

"Консумацията на вода на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на града преди режима", каза още директорът на "Стомана".

Той обяви още, че заводът използва вода за промишлени нужди, защото тя не преминава през пречиствателна станция.

"Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на "ВиК - Перник". Всеки месец подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда", допълни Стаменов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във