Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Стомана - Перник " и "Топлофикация - Перник" ще бъдат глобени, увери екоминистърът

"Стомана - Перник" и "Топлофикация - Перник" ще бъдат глобени заради използването на вода от язовир "Студена" в периода на забрана за водоползване. Това съобщи екоминистърът Емил Димитров. "Там върви поредното надлъгване – има водомер, ама той не е на моя територия. Сега да ги карам да си правят на тяхна територия ли? Това се случи в Бобов дол - нямаха изобщо водомер, поставиха си водомер. Сега в "Стомана" – единият водомер изпуска, другият също. Там са установени количества", посочи Димитров.

"Условието беше да имат отделен водомер за питейна вода или такава да минава през нормалния водомер, но само за питейно-битови нужди", поясни екоминистърът и подчерта, че черпенето на вода от язовира е било спряно, защото дружествата имат собствени водоизточници.

Димитров изтъкна, че "Стомана" са използвали 670 куб. м вода и допълни, че проблемът не е толкова сериозен, но на фона на кризата в Перник не е трябвало да си го позволяват. 

Той припомни и предложението на ГЕРБ да се прави оценка на въздействие на всички предприятия, независимо какво количество боклук гори, което да залегне в Закона за опазване на околната среда. Според него мярката е навременна, защото в рамките на експеримент до 6 месеца се правят грешки. "Ние също имаме много предложения и се надявам после да бъдат обобщени в общ законопроект. Тук народните представители от БСП също ме запознаха с техни виждания, които са изключително смислени и навременни. Предполагам, че от няколко политически сили ще се внесат предложения и после ще бъдат обсъждани между двете четения", отбеляза Димитров. Според него в момента, в който се иска дълбока оценка за въздействието върху околната среда, бизнесът ще каже, че се пречи, а от друга страна, ако всичко се случва лесно, хората ще питат защо въздухът и природата са отровени.

Димитров коментира и темата със заловените контейнери с отпадъци. "България е герой, че залови и не допусна контейнерите с отпадъци и ги върна обратно в Италия. Ако аз напълня един контейнер с радиоактивни отпадъци и издам документ, че той е безопасен и в Германия го отворят и кажат, че има в него радиоактивни отпадъци и го върнат и ние го отворим и се окаже, че сме издали фалшив документ – кой германец е виновен? Ние заловихме контейнери на границата, не ги допуснахме да влязат в България. Товарим ги и ги връщаме обратно с кораби в Италия“, каза той и уточни, че в момента там се провежда разследване от карабинерите. Министърът определи разследването като мащабно.

Той разясни, че дава примера с Германия, тъй като ако някъде се появи нарушение, не е виновна страната, която го е разкрила, "а тази, която го е върнала". Министърът на околната среда посочи и че има национален център, който следи и контролира вноса на отпадъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във