Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНАРИ ПРЕКРОИХА ДАНЪЦИТЕ

Независимо от обещанията на софийския заместник-кмет по финансите Минко Герджиков, размерът на местните данъци бе гласуван в последния възможен момент (крайният срок по Закона за местните данъци и такси е 29 февруари). На последното си заседание за месеца, на 28 февруари, Столичният общински съвет най-после реши колко ще плащаме през тази година. До края на февруари трябваше да бъде приет и бюджетът на София, но това не се случи. Причината е, че процедурните предложения за размера на налозите се отправяха директно на сбирката на СОС, а не както би трябвало - първо в комисиите. Като резултат новоприетите промени ще се отразят на приходната част на бюджета и се налага повторното му калкулиране. В последна сметка, според председателя на бюджетната комисия към Столичната община Орлин Алексиев, разчетът на столицата ще се гласува на 6 март, но... със задна дата. Отделна тема е доколко това е законно.
Колкото до искането на общинската администрация за вдигане на данъка върху имотите с 33%, то не бе прието. През 2008-а той ще се увеличи с 25% и от 1.5 ще стане 1.87 промила върху данъчната оценка.
Гласувано бе и предложението на общинския съветник от БСП Георги Кадиев налогът върху сделки с недвижимо имущество, който в момента е 2%, да се повиши до 2.5 процента. Изчисленията на Кадиев са, че корекцията ще донесе на бюджета още 50 млн. лева. Има периоди, в които се сключват изключително много сделки с недвижими имоти, но въпреки този факт това е нестабилен данък, който не носи сериозни приходи, каза за БАНКЕРЪ пък Мита Георгиева, общински съветник от групата на ГЕРБ.
Други общинари бяха на мнение, че е необходимо или да се повишат всички ставки, или да не се променя нищо. Но най-парадоксалното на тази сесия беше, че кметът Бойко Борисов и групата на ГЕРБ подкрепиха исканията за промени в данъците на общински съветници от БСП и ДСБ, въпреки че допреди няколко дни бяха категорично против тях.
По предложение на Димитър Бъчваров от ДСБ данъкът върху превозните средства на възраст до пет години остава, както досега. Ако автомобилът е на възраст между 5 и 10 години, данъкът ще се завиши с 30%, а за по-старите коли той се покачва с 60 процента. По този начин, отбелязва Бъчваров, новите автомобили ще се ползват с данъчни облекчения, както и било редно. В действителност размерът на данъка се определя съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент според годината на производство. За колите до пет години коефициентът е 2.8, за тези, които са от 5 до 14 години включително, коефициентът е 1.5, а за автомобилите над 14 години - 1. Тоест собствениците на таратайки няма да плащат повече данъци, както се изписа и изговори в някои медии, защото техният коефициент е по-нисък.
Увеличението на налозите за моторните превозни средства също е в разрез с намеренията на общинарите отпреди месец да вдигнат данъка с до 25 процента. Това беше и причината в началото на седмицата столичните моторджии да се съберат на протест пред сградата на Московска 33. Само дето никой, освен медиите, не им обърна внимание. Според рокерите моторите би трябвало да се ползват с данъчни преференции, защото били по-екологични, по-икономични, не създавали задръствания и не рушали пътищата. По техните сметки в момента за един 1000-кубиков мотоциклет данъкът е близо 130-140 лв., докато на рейс с 22 места е 63 лева.
На заседанието на СОС стана ясно още, че селата, които се водят към община София, преминават в четвърта зона за облагане с патентен данък.
Ралица Пейчева

Facebook logo
Бъдете с нас и във