Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичният завод за боклук най-накрая заработи

S 250 61b24fc9 cd6d 4bfa ae2c 23380f695f5b
S 250 f3f71da4 1830 4183 8a12 b6397d1b5445
S 250 318fed08 4499 4ccf b3ce e3c07c75055f
S 250 58b6e1bd 4788 463d b71e edb4074a6d2a

"На днешния ден искам да бъдем по-отговорни и никога повече да не допускаме заради личните амбиции на партии да подлагаме на риск общественото здраве. След години умишлено възпрепятстване и създаване на напрежение сред жителите на Столична община, заводът за боклук край село Яна вече е факт". С тези думи премиерът Бойко Борисов откри дългоочаквания завод за механично-биологично третиране на отпадъци в столицата. На церемонията присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, министри и депутати.

"След мен - треви, цветя, красота. Но без Господа нищо не можеше да направим", заяви премиерът и обеща след 2 месеца заедно със здравния министър Петър Москов да проверят дали отново заводът ще е отново толкова чист, колкото днес. "Миризма на боклук обаче все пак се усещаше вътре в завода и сега. Някои от гостите дори се бяха увили с шал, за да не усещат неприятната миризма", призна Борисов. 

Той припомни, че през 2005 година, когато стана кмет на София, бил заварил преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини. "Благодаря на Сергей Станишев за маковете, които ми е оставил. Той ни амбицира да направим най-доброто нещо, правено на Балканите", коментира премиерът. Преди години Станишев и социалисти дойдоха на строителната площадка на завода да берат макове, за да покажат бавните темпове на строителството.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изтъкна, че заводът в село Яна е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам и е ключов за функционирането на столицата. "Питат ме кой е любимият ми проект в столицата, не мога да преценя, но заводът е бил винаги най-специалният, защото е ключов за функционирането на града", каза още тя. Според нея успехът се дължи на мобилизацията и подкрепата на много институции и хора. "Благодаря на Борисов, както и в качеството му на кмет в предишни мандати. Първото му правителство даде зелена светлина за проекта", припомни тя и уточни, че 84% от финансирането за завода е безвъзмездно.

"България постигна рекордно ниво на усвояване на евросредства - на осмо място сме", заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева и уточни, че присъства на церемонията от името на Жан-Клод Юнкер, който не успял да дойде. "Той щеше да каже: "Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България", обясни Георгиева и отсече, че по този проект мъжката работа са я свършили жени. Според нея през последната година България е постигнала рекордно ниво на усвояване и най-високото, откакто страната била в Европейския съюз.

"Днес ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много години", допълни еврокомисарят и уточни, че третият етап на проекта ще бъде за 270 млн. лева.

"Досега подкрепата ни за България възлиза на 4.5 млрд. евро", заяви вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй. По думите му концепцията за интегрирано управление на отпадъците ще допринесе много за развитието на околната среда.

По думите на премиера заводът е оборудван с най-добрата немска, австрийска и италианска техника и е най-големият и най-напреднал проект за преработка на отпадъци в Европа след завода в Берн, Швейцария. Той е проектиран, изграден и ще функционира в съответствие на най-строгите европейски изисквания, държавни стандарти и законодателство в областта на опазване на околната среда.

Съоръжението ще намали депонирането с общо 52%, 57% от отпадъците ще бъдат рециклирани и ще се произвежда 180 тона RDF гориво, което се използва за производство на топлинна енергия. Това ще намали консумацията на природен газ с до 11% средно на година, което пък пряко ще се отрази благоприятно на потребителите.

Около 410 хил. тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден. Стойността на проекта е 345 997 368 лв., от които над 80% са безвъзмездна финансова помощ. Финансирането е осигурено по оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г., с кофинансиране от Европейска инвестиционна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във