Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичният общински съвет решава за автобусите до Витоша на 28 май

До края на седмицата ще бъде изготвен доклад за възстановяването на автобусите на столичния градския транспорт до Витоша, реши на днешното си заседание Комисията по транспорт в Столичния общински съвет. Решение дали това ще се случи, ще бъде взето на заседанието на Столичния общински съвет на 28 май.

До този момент няма предложения от страна на общинските съветници при какви условия за физическа дистанция да бъдат пуснати автобусите до Витоша. На днешното заседание независимият Борис Бонев предложи автобусите да се движат по миналогодишното разписание за месеците юли и август.

След като бяха позволени разходките на Витоша, много хора в почивните дни посещават планината. Повечето от тях ходят до там с колите си. А жителите на Княжево, Симеоново, Драгалевци и на Бояна недоволстват от големия брой коли на туристите в планината. Въпрос на личен избор е дали туристите ще използват леките си коли, за да стигнат с тях до подножието на планината, но да се има предвид, че те създават неудобство на жителите на кварталите от Витошката яка.

Това, което предстои, е екипите на Центъра за градска мобилност и общинските съветници от Комисията по транспорт да решат колко автобуса и на какъв интервал ще пътуват до Витоша, за да се избегне струпването на хора на едно място, каквито са и препоръките на Националния оперативен щаб във връзка със заразата от коронавируса.

„Безспорно е, че трябва да намерим вариант да пуснем обществен транспорт до Витоша, но не трябва да създаваме никакви рискове за здравето на хората... По трасетата в природния парк „Витоша“ оперират къси автобуси – 12-метрови, с малко седящи места, малък капацитет на кабината, които означава, че има опасност да се стигне до препълване на автобусите“, коментира председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във