Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичният инспекторат минава под ръководството на Фандъкова

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичният инспекторат ще бъде преструктуриран от самостоятелно външно звено в дирекция на пряко нейно подчинение. Промяната ще стане факт от 1 януари 2022 г. Това стана ясно по време на пресконференция за представянето на актуализацията на бюджета на Столична община и предложението за промяна в структурата на общинската администрация. За целта ще бъде обявен и конкурс за директор на новата дирекция, поясни Фандъкова. Както е добре известно, Столичният инспекторат отговаря за контрола над сметосъбирането и сметоизвозването и за миенето на улиците и булевардите в града. Като такъв той наблюдава работата на фирмите за извозването на боклука в София. 

На брифинга стана ясно още, че кметът и заместникът й по финансите Дончо Барбалов ще предложат на Столичния общински съвет да актуализира бюджета на Столичната община с 19,9 млн. лв. Със сумата ще бъдат подпомогнати най-пострадалите от коронакризата общински сектори. На първо място ще бъдат отпуснати допълнителни средства за градския транспорт. По думите на Фандъкова пътниците в него са намалели чувствително, съответно - и приходите. "Затова предлагам на СОС да заложим 8,5 млн. лв. увеличение на средствата за градския транспорт. Това е нашата субсидия от страна на СО към транспортните оператори", обяви кметът.

За дружеството "Метрополитен" над 3 млн. лв. са средствата, които трябва да бъдат платени за октомври, като за юни те са били 1,4 млн. лв. Това значи повече от 100 процента увеличение за ел. енергия. Разходите на "Столичен автотранспорт" за газ, при разходи от 1 млн. лв. за юни, за октомври са 2,3 млн. лв.

За юни за улично осветление разходите са били 930 хил. лв., за октомври са 1,9 млн. лв. Затова кметът Фандъкова предлага увеличение на средствата за улично осветление в размер на 3,2 млн. лв.

Предвидени са 1,5 млн. лв. за общинските болници, които активно работят с ковид пациенти и срещат затруднения заради повишаването на цените на ел. енергията и медицинските консумативи, каза Фандъкова.

Другото голямо перо в актуализацията на бюджета са допълнителни средства за строителната програма на СО за следващата година, в която един от акцентите е изграждането на вътрешните рингове на София. Кметът Фандъкова предлага 5,5 млн. лв. за отчуждаване за новите трасета на пробива по бул. "Тодор Каблешков" и продължението на ул. "Филип Кутев".

Средствата за актуализацията ще дойдат по две линии: 10 млн. лв. са от по-добрата събираемост от данъка за възмездно придобиване; 6,6 млн. лв. са от дело, което общината е спечелила срещу МОСВ, за наложена финансова корекция; 3,3 млн. лв. са от държавния бюджет, информира столичният кмет, цитиран от БТА. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във