Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичният хотел "Рила" отново... пред събаряне!

Съдбата на представителната сграда в центъра на София, която по време на социализма беше запазена единствено за висшата партийна и стопанска номенклатура, отново увисна на косъм. След 10 ноември 1989 г. съдбата на "Хотела на богоизбраните" светкавично придоби нормален характер - в него бяха настанени много фирми, но... все на бивши величия или на техни протежета.

Каквото и да се изписа и изприказва през "онзи период", на никого не му трепна окото, че "някой" злоупотребява с правомощията си и уврежда обществения интерес с мизерните наеми на богопомазаните. Едва през 2000 г., когато хотел "Рила" бе обявен за приватизация и трябваше да стане собственост на хазартния бос Васил Божков-Черепа - през фирмата му "Риел 99" - възмущението изби като исландски гейзер.

Схемата, по която стана "трампата на стопанина" е елементарна: фирмата собственик - "Хотел Рила" АД - е купена от "Риел 99" АД, мажоритарна собственост на люксембургското дружество „Фърст Инвестмънт интернешънъл“. 

Много бързо след това, "Риел 99" вдига собствеността си от 51 на 96 процента, а Министерството на икономиката остава да подсмърча наоколо с някакви си 2.5 на сто. Останалият процент и половина е разхвърлян между куп физически лица, които играят ролята на най-обикновена масовка. Или декор...

През 2004 г. се появява информация, че гръцката компания "Даскалантонакис груп", собственик на столичния "Шератон", води разговори за покупката на хотел "Рила". Заради съдебната "война", поведена от еврейската организация "Шалом" обаче собствеността на земята, върху която е построен хотела, остава неизяснена и преговорите пропадат. 

През 2008 г. става ясно, че "Бългериън хотелс сървисиз" има проект, според който 8-етажния хотел все пак трябва да бъде съборен, защото на негово място трябва да бъде построен 22-етажен търговско-хотелски комплекс. Идеята катастрофира при обсъждането й в Столичния общински съвет, след което се плъзна... бомбастичната, че хотелът се продава "само" за 100 млн. евро.

Девет години по-късно този слух бе потвърден: през ноември 2017 г. хотелът стана собственост на новосъздадената фирма „Рила - център“ ЕООД, която е собственост на  „Пропърти груп България“ АД, чийто пък стопани са израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай, което - според информирани - нямат нищо общо с МОСАД, но пък имат

много допирни точки с кокаиновия барон Евелин Банев-Брендо

и многобройните му прокси фирми в България.

Според тиражирана от тогавашните медии информация, сделката е финализирана на цена от 9.8 млн. евро. От справките в Имотния регистър обаче става ясно, че покупката е била финансирана с 10 млн. eвро, взети "назаем" от "Българо-американската кредитна банка", в която имотът вече е ипотекиран.

Сега отново се прави опит поувехналия вече хотел да бъде заменен с нов билдинг. Този път обаче идейният проект предвижда 11-етажна сграда, която ще се използва единствено за жилищни нужди.

За радост на днешните кореняк софиянци, процедурата все още е в подготвителната фаза. Тоест - инвестиционно намерение е внесено в направление „Архитектура и градоустройство“, после трябва да бъде изготвен работен устройствен план с всички възможни параметри на новата "придобивка", а накрая тежката си дума трябва да кажат и столичните общинари.

Очевидно активността на собствениците е провокирана и от инициативата на Трайчо Трайков, по-известен напоследък като кмет на район „Средец“.

Преди два месеца, той изпрати на собствениците предписание, според което те са длъжни да ремонтират фасадата на хотела. , която е с изпопадали облицовъчни плочи. Тогава той е разбрал, за намеренията им да съборят хотела и да започнат... всичко отначало.

Според apx. Cвeтлa Tиxoлoвa, която е aвтop нa Πoдpoбния ycтpoйcтвeн плaн нa зoнa "Цeнтъp A-юг", районният кмет няма какво да се прави на изненадан. Едно - защото сегашният хотел"Рила" нe e пaмeтниĸ нa ĸyлтypaтa, и второ -  защото преди четири години Столична община дaдe cъглacиeто си за пpoeĸтиране на нов хoтeл "Pилa" - на същото място, но под "формата" на 11-етажна "пpиcтpoйĸa", вдигната на yл. "Лeгe" - върху отдавна компрометираната соц. гордост, позната като Търговски дом "Средец".

Според заместник-председателя на Столичния общински съвет от групата на „Демократична България“ - арх. Борислав Игнатов, този терен освен върху сърцето на София, но и на архитектурния резерват - древна Сердика. Той е на мнение, че в основите на хотела безспорно има ценна археология, която, ако този хотел бъде съборен и на негово място тръгне да се строи нова сграда, тази археология долу ще бъде унищожена.

Очевидно аргументите против новия градеж

са сериозни.

Още повече, че такова е и становището на районния кмет Трайчо Трайков, който посочва, че  извън ценната археология, подобна сериозна намеса в толкова трудна за балансиране част на града като централната градска част поставя въпроси от всякакво естество. Според Трайков не е ясно как би се съчетала транспортната и логистична инфраструктура на подобен голям проект с амбицията на общината да разширява пешеходните пространства и философията за човешкото лице на града.

Да не говорим, че предвидените в проекта подземни паркинги , също повдигат въпроси. Макар, че проектантите обещават, че те няма да са дълбоко разположени и няма да навлизат под нивото на сегашната сграда.

Но тези обещания няма как да успокоят и археолозите, тъй като още през 50-те години те са установили, че под градинката срещу хотела се намира източната крепостна стена на антична Сердика и една от наблюдателните кули на римския град.

Преди няколко месеца пък стана ясно, че през последните години археологически проучвания пред хотел Рила, не са правени. Но преди десетилетия са извършвани частични такива от Магдалина Станчева, съобщи преди време Снежана Горянова - археолог от Национален археологически институт с музей към БАН. Точно те показват, че вероятно в този район има останки от голяма римска и късноантична сграда. Има и хипотеза, че там би могъл да се намира и двореца на император Константин.

Оказа се, че в някои от помещенията под хотел Рила са намерени подови цветни мозайки и може да се очаква, че подобни находки могат да бъдат открити и под градинката.

В тази връзка трябва да напомним, че дори новият строеж да бъде разрешен, по закон всички дейности, свързани с наличието на евентуална археология, са отговорност на собственика и се извършват под прекия надзор на Националния институт за недвижимо културно наследство. Тоест - на  Министерството на културата, което - кой знае защо - мълчи вече две десетилетия. И то като пън...

Facebook logo
Бъдете с нас и във