Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичният градски транспорт ще се движи по маршрутите си в сряда

На 18 май, сряда, градският транспорт в София ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. В общината са постъпили няколко уведомления за протести в сряда. В понеделник работодателските организации са се отказали да протестират. Останали са уведомленията на превозвачите, на таксиметровите шофьори, както и на транспортните синдикати. Уведомлението на транспортните синдикати засяга три точки за събиране и е от 8 до 9:30 ч. Това са Петте кьошета, "Лъвов мост" и Сточна гара. В протеста ще участват само служители на градския транспорт, които не са на работа. Те планират шествие до Министерството на финансите.

"Призовахме организаторите до 8:30 ч. да не блокират движението на тези три пункта във връзка с матурите, които се провеждат утре. Учениците трябва до 8 ч. да са в училище", уточни Фандъкова. И припомни, че съгласно закона режимът за протести е уведомителен и съгласувателен, а не разрешителен. Само в много специфични случаи кметът може да забранява провеждането на протест.

"За превозвачите продължават разговорите с полицията и им предстоят разговори и в Министерския съвет, така че все още нямаме информация какво точно ще се случи", уточни столичният градоначалник.

Началният час на протеста на таксиметровите шофьори е 9 часа. Сборният пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе в участъка между бул. „България“ и бул. „Черни връх“. Те ще се съберат в най-дясна лента, за да не пречат на движението, обясниха представители на синдиката. Затова и не очакват да има затруднения в придвижването на столичани. Шествието им ще премине по бул. „България“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Александър Стамболийски“ до площад „Независимост“. Автомобилите ще бъдат паркирани на бул. „Мария Луиза“, където ще бъде спряно движението заради паркираните автомобили. Градският транспорт обаче ще може да се движи. След това таксиметровите шофьори ще отидат пеша на площад „Независимост“ и ще продължат протеста си пред сградата на Министерския съвет. Уведомлението им е до 22 ч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във