Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столични общински съветници искат ревизия на Плана за възстановяване

Снимка: Архив

Ревизия на националния план за възстановяване и устойчивост и връщане в него на четирите проекта за изграждане на ВиК, внесени от Столичната община. За това настояха в декларация столичните общински съветници.

Декларацията бе предложена от председателя на групата на ГЕРБ - СДС Малина Едрева. Тя касае четири проекта за изграждане на канализация в Панчарево, Кокаляне, Волуяк, Ботунец, Кремиковци и Сеславци, които са на стойност над 200 млн. лв. Документът бе приет с 32 гласа "за" и 3 "въздържал се".

"Ние, общинските съветници членове на Столичен общински съвет, изразяваме своето недоумение от отпадането на Програмата за изграждане, доизграждане, реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи, включително и пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерациите между 2000 и 10 000 жители от Националния план за възстановяване и устойчивост", отбелязват общинарите. 

Те не приемат, че е възможно България да постигне балансирано икономическо и териториално развитие или каквато и да било екологична устойчивост, докато множество населени места нямат нормално функциониращи водоснабдителни и канализационни системи.

Отчитайки факта, че само за постигане на съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО и осигуряване на съвременен стандарт за живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31.12.2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5,8 млрд. лева, като за агломерациите между 2 000 и 10 000 жители необходимият ресурс е около 3,9 млрд. лева, не можем да приемем, че тази финансова тежест трябва да бъде поета изцяло от гражданите, а този ресурс да бъде осигурен през техните сметки за тези комунални услуги, се посочва в декларацията.

СОС призова за преразглеждане на решението за отпадане на програмата от Националния план за възстановяване и устойчивост, като отново обръщаме внимание върху неминуемите последици от отклоняването на този финансов ресурс, не само за жителите и бизнеса в конкретните населени места, а и по отношение на амбициите на страната ни за постигане на екологична устойчивост и рационално използване на ресурсите, както и на задълженията, произтичащи от Европейските директиви за пречистване на градските отпадъчни води и качеството на водите, предназначени за консумация от човека. 

Съветници от групите на БСП и ДБ пък заявиха, че причината за липсата на канализация в населени места в столицата е бездействието на общината в последните години, за което не носят вина служебния кабинет, нито президента Румен Радев. Затова при гласуването на декларацията участваха само 35 общински съветници.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във