Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичната топлофикация преизчислява сметки, за да върне 30,8 млн. лева

Топлофикация София“ започва от днес да преизчислява сметките на своите клиенти, за да върне 30,8 млн. лева на абонатите си. Това става след като  Комисията за енергийно и водно регулиране определи със задна дата цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите. Намалението на цената на топлинната енергия от „Топлофикация София“, което е в сила от 1 юли 2019 г. е 11,16%. 

По договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г. на дружеството се възстановяват 59,4 млн. лева. Тази сума включва:  17,2 млн. лв., които столичната топлофикация, като производител на електрическа енергия, следва да върне във фонд „Сигурност на електроенергийната система;  9,6 млн. лв. ДДС;  1,8 млн. лихви /платени към газовия доставчик/.

Остават 30,8 млн. лв., които „Топлофикация София“ ЕАД ще възстанови на клиентите си в следващите месеци.

„След като вече разполагаме с определената от КЕВР ретроактивна цена на топлинната енергия, предстои в 30-дневен срок да извършим преизчисленията. Във фактурите на потребителите ясно ще обозначим както съответния период, така и съответното намаление, което всеки ще получи.“, заявиха от дружеството.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с фактурата за юни, която те ще получат след 15 юли. Ако сумата за възстановяване е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.

За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

Крайният срок за допълнителни отчети, възражения и рекламации е 31 август. След тази дата изравнителните сметки не могат да се преработват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във