Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичната община обещава да подобри качеството на въздуха за четири години

През 2017 г. и в следващите години до 2020 г. ще приложат целенасочени мерки за ограничаване на фините прахови частици в столицата. Това се казва в позиция на Столична община, разпространена ден след решението на Съда на Европейския съюз, който осъди България заради  мръсния и опасен за здравето въздух.

"През 2017 г., в сравнение с 2011 г., нивата на бензен, въглероден окис, серен диоксид и олово в софийския въздух се поддържат трайно под нормите, като показателите от годишните замервания съответстват на нормативните изисквания по нормирани показатели", съобщиха от Общината. 

Заместник-кметът по екология Йоана Христова обяви, че общината ще прави проучвания дали е необходимо разполагането на допълнителни станции за измерване замърсяването на въздуха в София.

В резултат на обществено недоволство и критики към общината заради превишаването на допустимото замърсяване на въздуха в пъти, през март беше представена Актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г. и Плана за действие към него. Очакванията на екипа на Столична община, както и на експертите от Химикотехнологичния и металургичен университет, с чието съдействие беше изготвен първоначалният вариант на Програмата, са свързани с чувствително и трайно намаляване на нивата на фините прахови частици.

От общината обещаха, че програмата ще бъде гласувана от местната власт до края на този месец. Също така вече се водят разговори с екипа на на Световна банка за синхронизиране на дейностите и увеличаване на екологичния ефект от предприеманите усилия както на национално, така и на местно ниво.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във