Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичната община иска компенсации, за да не поскъпне парното

Столичната община ще иска компенсации от държавата, за да не поскъпне парното в София тази зима. Това обяви на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев след новината за поскъпването на синьото гориво у нас с 36,22%. "Предлагаме конкретни мерки и на председателски съвет днес взехме решение на извънредна сесия да обсъдим конкретните действия, така че Столичната община да защити най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 милион граждани на София", каза Георгиев. По думите му не е справедливо софиянци да плащат поскъпването на природния газ.

"Природният газ, който купува "Топлофикация София" и квотите, представляват 95% от разходите на дружеството. В момента купуваме на 80 лв. за мегават час, а днес предстои ново поскъпване на природния газ. Цената, която е одобрена от КЕВР и се фактурира от парното в момента, е 47 лева. Ние сме категорично против промени в цените, но държавата трябва да постъпи, така че буферът да не става "Топлофикация София" и всички други дружества в такова положение. Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да представят компенсации", настоява председателят на СОС.

"Топлофикация София" гарантира технологично спокойното преминаване на зимния сезон. Ще има нормално топлоснабдяване на гражданите. Социално поносимата цена, която гражданите плащат, трябва да бъде запазена, каза Прошко Прошков, председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Той подчерта, че не може буферът на цялата енергийна система да бъде едно общинско дружество като "Топлофикация".

"Ще се търсят работещи решения, включително използвайки чужд опит. Важно е максимално скоро да има решение. Лошият сценарий е влошаване на финансовото състояние на дружеството. Така, както се предлагат мерки за бизнеса заради скъпия ток, публичният сектор също трябва да бъде защитен", допълни Георги Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във