Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичната община губи 1,3 млн. лева от неработещите детски ясли и градини

1,3 милиона лева е загубата за Столичната община от неработещите през последния месец детски ясли и градини. Това съобщи пред БНР зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. Целият персонал на детските заведения в столицата, който в момента е в платен годишен отпуск, ще получи пълните си възнаграждения.

„Загубата от приблизително 1 300 000 лева е направено на база брой обхванати деца със средномесечна такса 30 лева, а не пълната - от 60, тъй като в детските заведения има голяма социална квота”, обясни Чобанов.

„Опитали сме да направим един обективен преглед на това какво се случва при таксите. Непедагогическият и педагогическият персонал в момента ползват платения си годишен отпуск като ще получат пълни заплати. Правим всичко възможно системата да съхрани финансовата си устойчивост”, допълни той.

По думите му на този етап не е възможно онлайн обучение за подготвителните групи в детските градини. Чобанов обясни, че са водени разговори с Регионално управление на образованието, но засега няма разрешение за осъществяването му. Той е убеден, че дори да се получат при някои деца известни разлики с техните връстници в групите, които са в това училище, те лесно могат да бъдат преодолени, така че на този етап няма готовност и възможност, а няма и разрешение за започване на дистанционна работа.

От столичната община обмислят и вариант за онлайн записване след първото голямо класиране на яслите и детските градини на 15-и май, а документите да бъдат предоставени след изтичането на извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във