Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столична община ще получи отличие за събирането на опасни отпадъци

Утре от 11:30 часа, зам.-кметът по екология в Столична община Йоана Христова ще посети мобилния пункт за събиране на отпадъци, който ще е разположен по график на ъгъла на ул. „Пиротска“ и бул. „Константин Величков“. Очаква се на събитието Столична община да получи отличие за принос в изграждането на мобилната система за събиране на опасни битови отпадъци. Това съобщиха от Столична община.

От началото на 2012 г. на територията на Столична община започна прилагането на изцяло нова за страната ни Система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Опасните отпадъци, включително живак и живаксъдържащи уреди, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали и лекарства с изтекъл срок на годност, се приемат от домовете на гражданите по заявка и веднъж месечно в Мобилен събирателен пункт, чието разположение се реализира по предварително обявен график (http://www.balbok.com/upload/document/20170104-GrafikMobilenPunkt_2017_za-listovka.pdf). 

Приложеният в България иновативен подход при Системата за събиране на опасни битови отпадъци включва сортиране на отпадъците по видове и по кодове в момента на приемането им.

Прилагането на Системата гарантира отделянето на опасните от общия поток битови отпадъци и значително намалява риска за здравето на хората, риска от инциденти, нарушаването на организацията на работата при събирането и депонирането на твърди битови отпадъци, както и при разделното събиране и оползотворяване на рециклириуеми фракции от хартия, метал, стъкло и пластмаси. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във