Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столична община ще обнови минералните бани в „Овча купел” и „Горна баня”

Столичната община може да вземе старите софийски минерални бани и да ги обнови с пари по европрограми. Целта е те ще бъдат използвани с двойно предназначение - с научни цели и балнолечение, съобщи Би Ти Ви.

Красивите минерални бани в „Овча купел” и „Горна баня” се рушат повече от 20 години. За да не последват съдбата на Градската баня в центъра на София, за която все още няма инвеститор с интерес за откриване на СПА център, тук ще се използват евросредства по програма "Наука". За да се финансира проектът обаче, трябва сградите да се ползват и за научни цели - например научни технологии за лечението с минералната вода.

Двойното предназначение на сградите, които имат културна и историческа стойност, притеснява хората, борещи се от години за отварянето им. Те настояват да се намерят други средства за ремонт и баните да отворят според някогашното си предназначение и балнеолечение.

София е една от най-богатите на минерални води столици в света. Градът възниква и се развива благодарение на минералните си извори с лечебни свойства, за които има писмени данни от преди 2400 години. Особен разцвет София (Улпия Сердика) претърпява по римско време около II век сл. Хр., когато се превръща в център на политически и културен живот. Император Константин Велики я е наричал „Моя Рим“ и е искал да я превърне в столица на Източната римска империя.

Днес столицата има около 42 минерални извора с 8 различни вида вода. Най-емблематичните минерални извори и бани на София обаче са неизползваеми. Сгради, паметници на културата, са заключени, рушат се, изчезват потънали в забрава.

Някога в София е имало 11 минерални бани, а към момента има само една единствена действаща – банята в Панчaрево.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във