Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столична община преминава изцяло към Единния модел на е-административни услуги

Общинската и районните администрации на Столична община преминават изцяло към Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Столична община се включва в портала, поддържан от държавна агенция „Електронно управление“, участвайки активно в  междуинституционалния диалог. От юни 2020 г., когато Столична община се включи към Единния модел, до момента се засилване на интереса и ползването му за заявяване на електронни услуги.

Към момента Столичната община е предоставила за интеграция всички електронни услуги, които предоставя, като поетапно добавя и нови. През миналата година е отчетен над 100% ръст на използването на електронните услуги през портала на Столична община спрямо 2020-а.

Чрез Единния модел, гражданите и бизнеса имат възможност да заявяват, заплащат и получават електронни административни услуги и информация, свързана с тях, както на общинско, така и на национално ниво. Чрез портала се постигат стратегическите цели на електронното управление като предоставяне на електронни административни услуги „от начало до край“, еднократно събиране и създаване на данни (Once Only) и ориентирано към потребителя обслужване чрез активно използване на електронни услуги.

Гражданите и юридическите лица могат да ползват Единния модел, както директно на сайта на ДАЕУ https://egov.bg/wps/portal/egov/nachalo, така и чрез Електронния портал на Столична община в секция „Услуги“ https://svc.sofia.bg/, където освен електронно подаване, потребителите могат да видят описанието на всяка услуга, начините на подаване, заплащане и получаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във