Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столична община получи официално ключовете от къщата на Яворов

Десетилетната сага с къщата-музей на Пейо Яворов приключи окончателно днес. Столична община официално получи ключовете на емблематичната за столицата сграда, в качеството си на неин единствен собственик.

Заместник кмета по културата на столичното кметство - Тодор Чобанов определи събитието като „голяма победа на обществото“.

Тук е моментът да припомним, че миналата година се разрази истински скандал след изваждането на историческия имот на публичен търг от частния съдебен изпълнител Мирослав Колев (заради натрупани дългове), който много ярко  илюстрираше  властващата в държавата ни бездуховност. Този факт сериозно  разбуни обществото  и почти светкавично  кметът на София Йорданка Фандъкова обяви решението си да търси начин за спасяване на паметната сграда от последващи посегателства. Това стана факт в края на година, когато  имотът беше закупен от Столичната община.

Междувременно стана ясно, че тогавашният  собственик  на къщата Васил Панчев  сам поиска спиране на публичната продан.

Във връзка с предстоящата сделка за Яворовия музей юристите  на общината и на Министерството на културата извършиха проверка  как процедурата да бъде законосъобразна и максимално изгодна и за държавата, и за общината, съобщи по това време кметът на София. Тя каза, че "идеята е общината със средства, отпуснати от държавата, да може да придобие тази знакова за София сграда и това прекрасно пространство, което и в момента се използва за музей". В същото време не скри притесненията си, че е  наложителна  реконструкция на сградата, а харчовете за нея  далеч няма да бъдат малки.

Фандъкова настоя да се обсъдят всички възможни  механизми, чрез които държавата или общината биха могли да влязат в преговори със собственика на имота и с взискателя по делото, за да се избегне  публичната продажба, която беше обявена за 16 ноември с начална цена от  1 628 758.08 лева.

Собственикът на имота трябваше  да се съгласи да го продаде при определени условия, така че кредиторите да бъдат удовлетворени, да се заличат ипотеките и възбраните, и едва тогава новият собственик да придобие правата върху имота си, поясниха от кантората на частния съдебен изпълнител пред „Банкеръ“ тогава.  По тяхна информация, задълженията на собственика по това време бяха  от порядъка на 600-700 хил. лева.

Така или иначе , не е лошо да припомним, че този емблематичен за столицата имот дълго време беше оставен в ръцете на хора, които не само не се погрижиха за него, но и го доведоха до сериозна разруха.

От  текста  на самото обявление за продажбата от частния съдебен изпълнител стана ясно, че в него са описани  безбройните тежести и ипотеки, налагани върху имота през годините. Както „Банкеръ“  съобщи по това време , това от своя страна даде ясна представа, за какво точно е бил употребяван този имот от предишните му собственици - едноличното дружество с ограничена отговорност "Дом Яворов" на "Сдружение Велика ложа на старите, свободни и приети зидари в България" (разбирай една от масонските ложи у нас).

Нека да напомним, че години наред  тези провъзгласяващите се за пазителите на духовните ценности "зидари" бяха изоставили сградата до състояние  на пълна разруха. Тема, която в. "БАНКЕРЪ"  е разработил още през 2014 година. Нещо повече, докато тези видни масони се опитваха да превърнат историческото място в пиано бар, те не само не се занимаваха  с укрепването и възстановяването на сградата, за която всички експертни становища настояваха от години, но вместо това водеха  съдебни битки срещу наложените им санкции от Столичната община заради опасността, която къщата криеше по това време.

След като масоните  решават да се откажат от уж "благородното" си дело, през 2015-а  те прехвърлят цялото еднолично дружество с ограничена отговорност "Дом Яворов" на сдружението с нестопанска цел "Център за професионална интеграция Светлина" срещу... 5100 лева. От страна на продавача - Сдружение "Велика ложа на старите, свободни и приети зидари в България", договорът е подписан от Валери Митков, а за  купувача от  Емил Бачев. Както не веднъж „Банкеръ“ е повдигал въпроса, самото изповядване на тази сделка е повече от съмнително, защото трудно можем да си представим, че може да се купи дружество, в чиито активи влиза такъв имот за тази смехотворна сума. Резултат от този напълно логичен въпрос, който изданието ни зададе на няколко пъти, обаче така и не последва.

До момента на продажбата  управител на "Дом Яворов" ЕООД  беше  Васил Панчев. Логично е, че  той е наследил имота  на такава цена със задълженията, тъй като къщата на поета е ипотекирана няколко пъти от предишните й собственици.

Сега Столична община поема ангажимента  сградата да остане  музей и ново място за литературни четения и изложби, но след като бъде реставрирана.

По думите на Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, който стопанисва имота,  къщата се нуждае от голям и спешен ремонт.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 година. В нея  Пейо Яворов и Лора Каравелова живеят от 29 ноември 1912-а  до трагичната нощ на 30 ноември 1913-а, когато Лора се самоубива. В сградата се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Съхраняват се и лични вещи на Пейо Яворов, на Мина Тодорова и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци. Битовата експозиция с работния кабинет на поета пресъздава семейното огнище на Яворов и Лора. Възстановена е и стаята с оригиналните мебели и вещи от последното жилище на поета на ул. "Солунска" в столицата, където той умира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във