Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столична община подготвя проектите за строителство на 16 сгради на детски градини

Проблемът с липсата на места в детските градини и ясли в столицата съществува от години. Управляващите решиха да предприемат мерки, след като хиляди родители останаха разочаровани и след тазгодишното класиране. 

Днес, освен че правителството отпусна 50 милиона лева допълнително за нови детски градини и ясли. От Столична община съобщиха, че вече подготвят проектите на 16 детски заведения на територията на общината. 

За 4 нови детски градини са издадени разрешения за строеж – това са детските градини в „Горна Баня“, „Възраждане“, „Подуяне“ и „Кремиковци“.  На етап проектиране са детски градини в райони „Красно село“, „Оборище“, „Младост“, две във „Връбница“ – в кв. „Обеля“ и в с. Мрамор, две в „Панчарево“ – в с. Казичене и с. Бистрица, в две в „Надежда“, и две в „Люлин“. Предстои да започне проектиране на нова детска градина в кв. „Манастирски ливади – запад“.

Столична община работи за отчуждаването на терени за детски градини в кв. „Манастирски ливади-запад“, „Кръстова вада“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Връбница“.

С решение на Министерски съвет по-рано тази година на Столична община бяха предоставени 15 млн. лв. С тях се изграждат детска градина в „Манастирски ливади-изток“ за 8 групи, в район „Люлин“ за 5 групи и до месец ще започне изграждане на нова детска градина в район „Витоша“, м. „Павлово Бъкстон“ за 5 групи и училищна сграда за две подготвителни групи в кв. „Бояна“.

В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат завършени до края на 2020 г. Предстои да започнем строителство и на още 4 сгради -  на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи.

Два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в район „Студентски“, ще бъдат предоставени от Министерство на образованието. Министерство на труда и социалната политика също ще предостави две сгради в „Младост“ и „Люлин“ и те ще бъдат превърнати в детски градини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във