Банкеръ Daily

Калоян Паргов:

Столична община е на път да отбележи още една нулева година в борбата с мръсния въздух

Прогнозата за състоянието на атмосферния въздух за днес и утре е силно обезпокоителна – тройно превишаване на нивата на фини прахови частици.  Всичко това се случва в условията на бушуваща пандемия от Covid-19. Известно е, че фините прахови частици способстват дифузното разпространение на коронавируса. Мръсният въздух значително повишава риска от развиването на респираторни заболявания, каквито предизвиква този вирус. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в Столичния общински съвет в началото на днешната сесия.

„Всеизвестно е, че борбата със замърсяването на въздуха се осъществява с няколко основни инструмента – превенция, измервания и прогнози, хигиена и стимулирането на ползването на градски транспорт“, припомни той.

По думите на Паргов на този фон Столична община е на път да отбележи още една нулева година от реализацията на проекта за подмяна на битовите уреди на твърдо гориво – дърва и въглища с екологична алтернатива. „Програмата буксува и поредните банални оправдания няма как да бъдат използвани за пореден път“, заяви лидерът на БСП – София.

Той посочи, че на територията на Столична община са разположени 22 сензорни станции за ФПЧ10, азотен диоксид, озон, въглеродeн диоксид и серен диоксид. „Те не отговарят на изискванията за качество на данните съгласно европейското и национално законодателство. Това означава, че няма никакъв смисъл от тяхната работа. А информацията от тях не може да бъде ползвана за вземане на адекватни управленски решения“, изтъкна Калоян Паргов и попита дали тези немеродавни данни се ползват или от 5-те лицензираните станции на Изпълнителната агенция по околната среда за контрол на въздуха, когато трябва да бъде въведен „зелен билет“ или умишлено се ползват занижени данни, за да се отлага до безкрайност въвеждането му.

„Смущаващо и притеснително е, че в настоящата извънредна епидемиологична обстановка, при трайно и силно завишени показатели за замърсяване на атмосферния въздух и при положение, че времето все още е сухо и сравнително топло, улиците в София не се мият интензивно“, каза председателят на групата на „БСП за България“.

Той постави въпроса какво още трябва да се случи, че кметът и общинската администрация да започнат отговорно да се грижат за здравето и живота на софиянци. „Какво още трябва да стане, за да излязат от тази летаргията? Това, че София е на 13 място в света по замърсяване на въздуха, не е ли достатъчно стряскащо?“, попита Паргов.

„Или чакате Европейската комисия да наложи поредните финансови санкции за това безхаберие и безотговорност. А данъкоплатците, освен че са принудени да дишат мръсен въздух и да боледуват, ще трябва да платят и сметката“, заяви Калоян Паргов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във