Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столична община дава над 200 000 лева за поддръжка на църкви

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага Столичен общински съвет да даде своето съгласие за отпускане на финансова помощ в размер на 204 500 лв. от бюджета на общината за изграждане и поддръжка на четири столични храма. Предлага се да бъдат отпуснати 78 000 лв. за консервация и реставрация на храм-ротонда "Св. Георги Победоносец" - най-старият архитектурен паметник в София. Това е единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от началото на 4 век, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики.

Предложението е в дневния ред на утрешното редовно заседание на Столичния общински съвет.

За храм "Успение богородично" в кв. Курило са предвидени 36 500 лв. за ремонт на стени, смяна на дограма, подмяна на таван, изграждане на нова електрическа инсталация и изработка на иконостас. Храмът се намира в гробищния парк на кв. Курило, гр. Нови Искър. До църквата се намират основите на стария храм от 8-9 век, който е бил посветен на "Вси Светии" и е разрушен при прокарването на железопътна линия. Това е най-старата църква , запазена в този район. Днешната църква "Успение Богородично" е била малък параклис към старата църква.

Общинският съвет предстои да одобри и отпускането на 50 000 лв. за довършителни работи в храма "Св. Благовещение" в ж.к. "Дружба 2", както и 40 000 лв. за Арменската Апостолическа православна църква "Св. Богородица" в район Красно село.

Facebook logo
Бъдете с нас и във