Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичани видяха Пречиствателна станция "Бистрица" в действие

Близо 150 посетители разгледаха пречиствателната станция за питейна вода на "Софийска вода", част от "Веолия", в Деня на отворените врати, съобщиха от дружеството. Събитието бе организирано по повод 20-годишнината от въвеждането в експлоатацията на станцията в Бистрица.

Технолози, работещи на станцията, разведоха и запознаха с любопитни факти гражданите, дошли на посещение. По-голямата част от питейната вода на София минава именно през тази станция. Посетителите останаха впечатлени от голямото количество вода, което обработва станцията само за една секунда - близо 6 куб. метра. Приблизително толкова е водата, която ползва едно домакинство за един месец. Те научиха още защо е необходимо пречистване на водата и през какви етапи преминава процесът. 

Сред посетителите в Деня на отворените врати бе и изпълнителният директор на "Софийска вода" - Васил Тренев. Технологията, която хората имат възможност да видят на живо, е не само надеждна и сигурна, но и сред най-модерните в сектора, казва той. С нея се осигурява високото качество на питейната вода, която е призната за една от най-добрите в Европа.
В началото на годината е получен ЕМАС сертификат за безкомпромисно качество във всички технологични процеси на територията на Пречиствателна станция за питейни води Бистрица.

Историята на ПСПВ "Бистрица" датира от 1981 година, когато френската фирма "Дегремон" изготвя проект за строителство. От 1999-а пречиствателната станция работи нон-стоп, 365 дни, 24 часа в денонощието. За тези 20 години тя непрекъснато се модернизира, внедрени са нови технологии, много от процесите са автоматизирани и вече се управляват онлайн.

От контролната зала може да се контролира в реално време дори количеството вода, което да се поеме от язовир "Искър".

Село Бистрица е разположено в подножието на Витоша, на 10 километра югоизточно от центъра на столицата, между кв. Симеоново и Панчарево в близост до "Околовръстния път". Възникнала преди векове, с годините се превръща в скъпа вилна зона на столицата. От 1998 г. с решение на Столичния Общински съвет е обявена за курортна зона, а прилежащите ѝ девет вилни зони са със статут на квартал в рамките на Столичната община, област София-град, определен като жилищна зона лукс, предназначена за ниско строителство в природна среда. Бистрица заема 4% от землището на Столична община. Населението ѝ по неофициално надхвърля 10 000 души.

През Бистрица минават три реки - Янчовска и Стара река, които се сливат и образуват река Бистрица, която пресича изцяло Бистрица и Панчарево и се влива в Искър при Панчаревското езеро на 600 м надморска височина. Общата ѝ дължина е около 12 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във