Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стокообменът със Словения отново прескочи 500 млн. евро

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова прие копия на акредитивните писма на новия извънреден и пълномощен посланик на Република Словения у нас Наташа Бергел.

Нов посланик ще представлява Република Словения у нас. Наташа Бергел вече връчи акритивните си писма на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

На срещата им бе потвърдено желанието за продължаване на активния двустранен политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството  между двете страни във всички сфери от взаимен интерес. Възможността за подобряване на транспортната свързаност между двете държави също беше сред акцентите на разговора.

Посланик Бергел очерта и европейската перспектива на страните от региона като водещ приоритет на Словения. Тя потвърди и подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Въпреки географската близост, стокообменът между България и Словения не е много активен. Тенденциите в двустранните търговско-икономическите отношения през последните години се характеризираха с ръст на стокообмена, износа и вноса, както и с намаляване на отрицателното салдо, отбелязват от икономическото министерство. Кризата, предизвикана от Ковид-19 през 2020 г. се отрази негативно върху размера на стокообмена и износа.

През миналата година имаше известно възстановяване на търговията, но оставаме далеч от рекордните 515.10 млн. евро от 2019-а. През 2021 г. стокообменът възлиза на 506.467 млн. евро, като се отчита ръст с 21% на годишна база. Българският износът е за  214.621 млн. евро (+16.6%), а вносът у нас - за 291.946 млн. евро (+24.4%). Търговското салдо остава отрицателно за нашата страна. 

Водещите стоки в износа за Словения са: електрическа енергия, жици и кабели, части за машини и апарати, необработено олово, медикаменти, двигатели, играчки, тютюни, биодизел и др. Водещите стоки във вноса от Словения са: медикаменти, пътнически и други автомобилни превозни средства, пневматични гуми от каучук, хартии и картони, електрическа енергия, електрически бойлери и бързовари, нефтени масла и масла от битуминозни минерали и други. Търговският режим на Словения спрямо България и условията на достъп за български стоки на холандския пазар се определят в рамките на членството на страната  в Европейския съюз. 

Общо словенските инвестиции в България към края на миналата година възлизат на 279.4 млн. евро. Основната част от тези преки вложения у нас са реализирани в областта на търговията.

Пикова за инвестициите на Словения в България е 2007 г., като тогава са привлечени около 2/3 от общия обем инвестиции, а именно 95.7 млн. евро. Към момента има регистрирани около 30 словенски фирми, които развиват свои проекти в страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във