Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стокообменът с Германия достигна нова рекордна стойност от 8.46 млрд. евро

Новините за германската икономика винаги намират отклик у нас. От една страна, защото това е най-голямата европейска икономика. От друга - защото Германия е най-важният ни търговски партньор в Европа.

И доброто здраве на немската икономика гарантира същото и при нас. Присъствието на хиляди компании с немски или смесен капитал у нас направи възможно износът за тази страна да превиши вносът в България.

От началото на епидемията от коронавирус числата от статистиката подсказваха за предстоящи сериозни проблеми и подсилват страховете ни.

Поръчките за германски промишлени стоки са паднали през март до най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика през 1991 г., съобщи Reuters. Това означава, че коронавирусът e намалил вътрешното и външното търсене на стоки от най-голямата европейска икономика.

А германският икономически институт Ifo допълва мрачните краски със съобщението, че икономиката на Германия се е свила с 1.9% през първото тримесечие на тази година. Очакванията са за спад с 12.2% през второто тримесечие като се вземат предвид понижения капацитет на работа в компаниите.

Прогнозата на института Ifo е БВП на най-голямата икономика в Европа да се свие с 6.6% през тази година, връщане на производството на нивата преди пандемията може да се очаква едва в края на 2021 година.

Тези новини са доста притеснителни пред факта, че Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България.

Статистиката съобщава, че през 2019 г. стокообменът с тази страна продължава да расте и е достигната нова рекордна стойност в размер на 8.458 млрд. евро. Това означава ръст от 3.7% на годишна база и дял от 13.4% от целия стокообмен на България. Износът за Германия отново надвишава вноса. Българските фирми са изпратали стоки за тази страна за 4.407 млрд. евро, което е ръст от 5.6% и дял от 14.8% в експорта ни. Внесените у нас стоки от Германия са в размер на 4.05 млрд. евро (ръст от 1.8% и дял от 12.2% в импорта).

Пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г. оказа положително влияние върху развитието на двустранния стокообмен поради хармонизирането на процедурите и улесняването на вноса и износа. И оттогава стокообменът расте неудържимо.

За последните години се забелязва, че най-голям е износът на текстилни изделия и облекла, машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях и др., според данни от Министерството на икономиката. При вноса преобладават машини и апарати, текстилни изделия и облекла, електроника, транспортни и превозни средства и съоръжения, химически и фармацевтични продукти и други.

Германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно. Вложенията от тази страна са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, като повече от половината от тях са "на зелено" чрез създаване на дъщерна фирма или филиал, от което следва да се приеме, че германските инвеститори оценяват като привлекателни условията за бизнес в България. По данни на БНБ към януари 2020 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия у нас са в размер на 3.218 млрд. евро. А около една трета от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.

Над 36 млн. евро е инвестирала германската компания за производство на газобетонни блокчета "Ксела" откакто е на българския пазар през 1993 година. Фирмата има два завода у нас - в Кремиковци, край София, и в Добрич, в които произвежда продукти с марката "Итонг"  (Ytong), казва Борислав Дивизиев, управител на "Ксела България" от началото на миналата година. Две трети от продукцията е за българския пазар, а останалата се изнася за страни в Западна Европа и Близкия изток. Заводът в добрич е единственият извън Германия, в който се произвеждат минералните топлоизолационни плочи "Мултипор" (Multipor). 

Основният й конкурент на българския пазар е немската компания - "Винербергер", която произвежда керамични тухли, както и вносители от Гърция, а и вносители на газобетонни изделия от Турция, Гърция и Румъния. Най-големите клиенти на "Ксела България" са БСМ, "Топливо" АД, "Ангро", "Господинови", "Строймаркет".

"Ксела България" е дъщерна фирма на "Кселла Баущофе" (Xella Baustoffe GmbH) - водещ световен производител на строителни материали. "Ксела Груп" (Xella Group) е водещ международен производител и доставчик на строи телни материали с оборот от над 1.5 млрд. евро. Централата й е в град Дуисбург. "Ксела Груп" е собственик на 95 завода в двадесет страни.

С 25 години успешен бизнес в България, "Шенкер" ЕООД (DB Schenker) разполага с екип от над 320 души в десет локации в страната и няколко десетки хиляди квадратни метра логистичен капацитет. Фирмата е водещ доставчик на логистични услуги на българския пазар и предлага интегрирани логистични решения и широк набор от услуги за сухопътен транспорт, въздушен и морски транспорт, договорна логистика,  мултимодални решения, складиране, услуги с добавена стойност, премествания, панаирна и изложбена логистика.

"Немечек" ООД е частна компания, основана през 1998 г. каточаст от Global Sourcing стратегията на Nemetschek AG - Германия - най-старият световен производител на софтуер за строителната индустрия и една от най-старите софтуерни къщи в света. "Немечек България" съществува като независима компания с българо-немски капитали от 2002 година. Паралелно с аутсорсинг на софтуер, тя осигурява и широк спектър от собствени софтуерни решения и услуги на външния и на вътрешния пазар.  Основана в София, "Немечек България" е една от най-големите фирми, разработващи offshore софтуерни решения в Източна Европа. Тя осъществява маркетинг, продажби, софтуерни разработки и консултантски услуги в Европа, Средния Изток и САЩ. "Немечек България" е официален партньор на Европейския софтуерен институт - ESI, Испания.

Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. През миналата година България е посетена от 761 156 германски туристи (спад от 10.5%, но страната е на трето място след Румъния и Гърция).

Facebook logo
Бъдете с нас и във