Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стокообменът ни с Полша с рекорд от 1.83 млрд. евро и ръст от 2.2%

В рамките на бизнес форума на Инициативата „Три морета“ председателят на БТПП Цветан Симеонов е провел работна среща с Кшищоф Дрънда, който е председател на Управителния съвет на Полската агенция за инвестиции и търговия. В срещата е участвал и инж. Кшищоф Владислав Пшилуцки, представител на полската агенция в България.

Партньорите са информирани за ролята на търговско-промишлените палати в рамките на Инициативата „Три морета“, както и на национално ниво. Полската агенция освен да насърчава чуждестранни инвеститори в Полша, подпомага полските фирми да намират нови пазари. В тази област двете организации имат много допирни точки.

Отново в рамките на бизнес форума на Инициативата „Три морета“ е проведено събитие за свързване на български и полски компании и с участието на президента на Полша Анджей Дуда.

Полската агенция за инвестиции и търговия и БТПП са договорили още по-задълбочено сътрудничество с цел умножаване на възможностите за двустранна търговия и инвестиции.

Има потенциал за надграждане на доброто икономическо партньорство в различни сфери – земеделие и производството на храни, индустриалното сътрудничество и отбранителната промишленост, както и при използването и модернизирането на железопътния пътнически и товарен транспорт.

Полша и България имат стабилни икономически връзки от много години, като стокообменът още през 2013-а прескочи един милиард евро.

И през пандемичната 2020 г. продължи възходът в двустранните отношения. Износът ни се увеличи със 7.6% до 695.12 млн.  евро, а това е 10 място в листата на експорта. Вносът е бил на стойност  1.14 млрд.  евро, като отбелязва незначителен спад от 0.9 процента. Но страната е на 10 място в общия импорт. Стокообменът ни възлиза на 1.83 млрд.  евро, като има ръст от 2.2 на сто. Търговското салдо обаче е отрицателно за България.

Съществуват възможности за подобряване на съществуващата стокова структура на стокообмена чрез увеличаване дела на изнасяните от нас: вина и вермути; медикаменти; замразени плодове и зеленчуци; доматен концентрат.

От икономическото министерство отбелязват и една група стоки с потенциал за реализация на полския пазар: манганова  руда; бентонит и перлит; калцинирана сода; билки; бяло саламурено сирене.

Много добре се развиват и туристическите връзки, като през годините расте броят на полските туристи у нас като премина и границата от 420 хил. човека. През изминалата пандемична 2020-а  над 85 хил. полски туристи са пренощували в местата за настаняване в България по данни от ЕСТИ. Основната част от тях са пристигнали в България с цел морски или бизнес туризъм.

 

Преките полски инвестиции в България

са в размер от 271 млн. евро по данни на БНБ към края на миналата година. Компаниите от тази страна проявяват интерес към инвестиции в енергетиката (топлоелектрически централи) и в малки и средни предприятия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във