Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стокообменът между България и Словакия с бавни стъпки се стреми към милиард евро

Българите ще пътуват до Братислава без задължителен отрицателен резултат от тест за Ковид-19. 

От днес Словакия включва България в списъка на безопасните страни за пътуване страни. Влизането в страната ще става без изискване за задължителен отрицателен резултат от тест за Ковид-19. 

Припомняме, че от 6 юли България беше в т.н. "червен" списък на държавите с повишен риск от коронавирусна зараза. 

Това е добра новина за бизнеса, а и възможност за пътувания между двете страни.

Между България и Словакия има традиционно добро сътрудничество. През последните години стокообменът между двете страни се развива и расте, като с бавни стъпки се стреми към милиард евро. За съжаление търговското салдо е отрицателно за България. 

През миналата година стокообменът е достигнал 740.18 млн. евро при ръст от 21 процента. Повишение е имало и при износа и при вноса, съобщават от Министерството на икономиката. 

През първото полугодие на тази година обаче във връзка с мерките за предпазване от коронаворуса има спад при търговвията.  По-малко стоки сме изнесли за тази страна, но и по-малко сме внесли. Данните от Националния статистически институт пък показват, че само 306 човека от тази страна са били у нас със служебна цел. 

България е позната за словашките туристи - за екскурзии из страната ни и за почивки по Черно море. През миналата година у нас са гостували 77 098 човека от тази страна. През юли тази година у нас са били само 2236 туристи от Словакия, като от тях 213 са били тук с цел екскурзия и почивка. 

По отношение на вноса от Словакия продължават, както и през миналите години, да преобладават стоките, за които не съществува или е в ограничени размери подобно производство в България. В тази група влизат основно LCD телевизорите на компаниите “Самсунг”, „Филипс” и “Сони”, произведени в Словакия и друга битова техника, пътнически автомобили и авточасти, електро- и техническо оборудване, офис хартия и други. Независимо от кризисните периоди в миналото вносът на тези стоки е относително стабилен предвид търсенето и потреблението им в България.

Съществуват нереализирани възможности за навлизане на български фирми на словашкия пазар, както и за съвместна дейност на български и словашки фирми в различни области. Например, автомобилостроене, производството на строителна и малогабаритна земеделска техника, осъществяване на инфраструктурни проекти, хранителнно-вкусова промишленост.

Към края на миналата година са отчетени 39.9 млн. евро нетни преки чуждестранни инвестиции от Словакия, като страната се нарежда след 50-то място по размер на вложенията в България. 

По Закона за насърчаване на инвестициите няма сертифицирани проекти със словашко участие.

За разширяване на взаимното сътрудничество между двете страни би допринесло създаването на смесени предприятия, особено като се имат предвид съществуващите вече връзки между предприятията от двете страни в близкото минало.

Двете страни работиха за подготовката на газопровода "Ийстринг". Постигната е договореност той да захранва бъдещия газоразпределителен център "Балкан" и да бъде още една изходна точка. Газопроводът „Ийстринг” (Eastring) ще започва от словашко-украинската и ще стига до българско-турската граница. В него участват Украйна, Словакия, Унгария, Румъния и България като ще свърже газопреносните им системи. С този порект ще се намали зависимостта на държавите от ЦИЕ от само един източник и ще засили диверсификацията на доставките. 

Много словаци по традиция идват на почивка у нас - на Черно море или из страната. Географската близост и бизките езици са още една предпоставка за развитието на туристическите връзки. Българите посещават Словакия заради природните, исторически, архитектурни забележителности. 

Много положително се отразява директната самолетна линия - София-Братислава.  Туристическият интерес ще се засили още повече, когато България стане член на Шенген и на еврозоната. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във