Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стокообменът между България и Холандия гони рекордните два милиарда евро

Нидерландия е най-големият инвеститор у нас, но привлича и много млади хора с отличното образование, които осигурява

"Искаме да утвърдим България като атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар за холандските фирми", е заявила заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова при срещата си с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия у нас Берендина Мария Тен Тъшър. Компаниите от тази страна и сега оценяват добрите условия у нас. До края на 2018 г. размерът на преките чуждестранни инвестиции от тази страна у нас възлиза на 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на преки чуждестранни инвестиции в България.

В хода на разговора е станало ясно, че има потенциал за двустранно сътрудничество в областта на IT индустрията, киберсигурността, иновациите, привличането на инвеститори във високотехнологични производства, изграждането на технологични и индустриални паркове. Николова е споделила, че усилено работи за налагане на кибер етика в информационните процеси.

В рамките на разговора е била обсъдена идеята за провеждане на събитие, посветено на бизнеса, което да допринесе за засилването на икономическите връзки. Посланик Тъшър е запознала вицепремиера и с инициатива, насочена към учащите млади хора, която има за цел да ги мотивира да се завърнат в родината си след завършване на обучението си в чужбина. Нидерландия предлага една от най-добрите системи за образование и привлича млади хора от цяла Европа. Oбразованието в тази страна става все по-популярно и е относително достъпно. Благодарение на практически насоченото образование и задължителните стажове, студентите от холандските университети се реализират много бързо. Холандия е 17-та по големина икономика в света. Част от най-известните компании, в който студентите си карат стажовете включват Philips, Heineken, Philips, KLM, Shell, ING Bank, Unilever, Intel, Bosh и други. Повечето от тях пък имат бизнес и в България.

Посланик Тъшър е подарила на вицепремиера специално селектираните лалета "Сердика" по повод на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Нидерландия.

По-популярното име на държавата е Холандия, но всъщност правилното е Нидерландия, което е името на 12-те холандски провинции в Европа и три острова в Карибско море. Има много факти, с които Холандия е известна и за които се гордее коренното население. Единият от тях е, че 26% от територията на Холандия е под морското равнище, от което произлиза името Нидерландия, което значи "ниската земя". Другият факт е, че столицата на Холандия е Амстердам, но парламентът е в Хага.
Едно от нещата, което прави Холандия уникална, е образователната й система.

Това е така, тъй като Кралство Холандия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България.

През 2018 г. износът за "страната на лалетата" е в размер на 774.3 млн. евро, или със 17.1% ръст, в сравнение с 2017-а. Вносът от кралството е на стойност 1.22 млрд. евро и с 9.8% ръст на годишна база. Салдото е отрицателно за България и е на стойност минус 445.8 млн. евро. Стокообменът общо възлиза на 1.99 млнрдевро. Холандия се нарежда на осмо място в износа и на девето място във вноса сред търговските партньори на България.

За първото полугодие на тази година стокообменът е в размер на 942.1 млн. евро, като е нараснал с 2.8% спрямо същия период на миналата година. Според анализаторите е напълно възможно, ако се запази това темпо до края на годината, да се изтъргуват стоки над два милиарда евро, което ще е нов рекорд в двустранната търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във